Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)



Κομεντί της Finos, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, με τους Μίμη Φωτόπουλο, Σμαρούλα Γιούλη, Χρήστο Τσαγανέα, Λαυρέντη Διανέλλο, Κώστα Βουτσά, Νίτσα Τσαγανέα.

Ο Θόδωρος είναι ένας αυστηρός οικογενειάρχης και πατέρας. Ακούγοντας όλα αυτά που συμβαίνουν σε άλλες οικογένειες ολόγυρα, γίνεται όλο και πιο προσεκτικός για τις συναναστροφές της κόρης του, την οποία έχει σχεδόν σαν φυλακισμένη. Αποφασισμένος καθώς είναι να τη δώσει στον ανιψιό του αφεντικού της εταιρείας όπου εργάζεται, εκείνη πρέπει να βρει έναν τρόπο να παραμείνει με τον νέο που αγαπά. Τι να κάνει, όμως, όταν κάθε φορά που τολμά να πει "μα..." στον πατέρα της, αυτός απειλεί πως θα πάρει το δίκανο και θα τους σκοτώσει όλους;

Μεγάλη θεατρική επιτυχία του Νίκου Τσιφόρου και του Πολύβιου Βασιλειάδη, ο "Θόδωρος και το δίκανο" ήταν απόλυτα αναμενόμενο να μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, έχοντας την ευτυχία αυτό να γίνει στα χέρια της Finos Film. Παρά τη θεατρική της προέλευση, η ταινία ξεχωρίζει για την παραγωγή και τις ερμηνείες της, με ένα καστ πολύ καλών ηθοποιών να διαχειρίζεται με κινηματογραφικό τέμπο τις θανατηφόρες ατάκες του σεναρίου. Ο Μίμης Φωτόπουλος δε, κατέχει δεξιότεχνα τον ρόλο του, που παρ' ό,τι ακραίος δεν ξεφεύγει ποτέ από τα όρια του ρεαλισμού για να γίνει ψεύτικος. 

Το συγκεκριμένο έργο, είτε ως θεατρικό είτε ως ταινία, αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ιστορία των συντελεστών του. Όταν ανέβηκε στο σανίδι το 1961, από τον θίασο Μίμη Φωτόπουλου-Σμαρούλας Γιούλη, με αυτό εγκαινιάστηκε το ολοκαίνουργιο θέατρο "Αμιράλ", στην οδό Αμερικής, μετά από μια σύντομη περίοδο λειτουργίας ως κινηματογράφος, στα χέρια του Χρήστου Σπέντζου. Το θέατρο ήταν ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Βαγγέλη Λιβαδά και συζύγου της Σμαρούλας Γιούλη. Ως ταινία, ήταν το αντίο του Μίμη Φωτόπουλου και της Σμαρούλας Γιούλη στη Finos Film, αφού ήταν η τελευταία φορά που οι δύο ηθοποιοί εμφανίστηκαν σε παραγωγή της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν ο πρώτος ηθοποιός στην Ελλάδα που είχε υπογράψει συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με εταιρεία παραγωγής, τη Finos Film εν προκειμένω.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)