Beautiful boy (2018)


Ελληνικός τίτλος: Ένα όμορφο αγόρι

Δραματική ταινία της Amazon, σε σκηνοθεσία Φέλιξ Βαν Γκρόνιγκεν, με τους Στηβ Καρέλ, Τιμοτέ Σαλαμέ, Μώρα Τίρνεϋ.

Βασισμένη στα απομνημονεύματα του νεαρού Νικ Σεφφ, την περιπέτεια του οποίου παρακολουθούμε, η ταινία αφηγείται τον εθισμό του στα ναρκωτικά και την τρικυμία που αυτή προκάλεσε τόσο στον ίδιο όσο και στους ανθρώπους που τον στήριζαν και τον αγαπούσαν, με πρώτο μάρτυρα τον ίδιο τον πατέρα του.

Μικρού βεληνεκούς αλλά μεγάλης ψυχικής και ερμηνευτικής δύναμης οικογενειακό δράμα, που ενδεχομένως ό,τι λέει δεν είναι τίποτα καινούργιο, αλλά το λέει ωραία. Έργο χαρακτήρων και υποκριτικού ταλέντου, το "Όμορφο αγόρι" ξεχωρίζει για τους δύο πρωταγωνιστές του, οι οποίοι φέρουν μόνοι τους εις πέρας την όλη αφήγηση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο Στηβ Καρέλ και ο Τιμοτέ Σαλαμέ, στους ρόλους πατέρα-γιου αντίστοιχα, δίνουν δύναμη στην ταινία, με ερμηνείες ισορροπημένες και μετρημένες στη λεπτομέρεια, ακόμα κι όταν το ίδιο το σενάριο ή οι διάλογοι δεν τους βοηθούν, καθώς σε κάποιες σκηνές ακούγονται τετριμμένοι. Είναι όμως τέτοια η αφοσίωση των δύο πολύ καλών ηθοποιών στους ρόλους τους, ώστε οι σκηνές να απογειώνονται, με βλέμματα, ένταση φωνής και προσήλωση στον χαρακτήρα που βγαίνουν ανεπιτήδευτα και έχουν ως αποτέλεσμα απόλυτο ρεαλισμό χωρίς φιοριτούρες -μαγκιά, αν το καλοσκεφτείς, αφού τέτοιοι ρόλοι ικετεύουν για φιοριτούρες.

Με ένα διακριτικό ντεκουπάζ που κάνει κάποια ταξίδια στον χρόνο και τις στιγμές, σε συνδυασμό με το ξεφύλλισμα στις παιδικές, αθώες μνήμες, η ταινία θέτει ένα αξιοπρεπές συγκινησιακό πλαίσιο, αποφεύγοντας τα μελό κλισέ και ζωγραφίζει τον καμβά αφήγησης με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια, θίγοντας ξεκάθαρα το θέμα της, μάλιστα χωρίς να γίνεται ωδή στους καταραμένους και άλλα τέτοια επικίνδυνα. Σε αυτό το σημείο είναι που της βγάζω και το καπέλο, αφού αν κάπου τα καταφέρνει εξαιρετικά είναι στο να θέσει το θέμα των ναρκωτικών προς συζήτηση, βλέποντας πίσω από τον εθισμένο, αναζητώντας στο βλέμμα του εκείνο το όμορφο αγόρι που υπήρξε κάποτε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)