Ανοιχτή θάλασσα (1954) (Α/Μ)


Δραματική ταινία της Μερ Φιλμ, σε σκηνοθεσία Τάσου Μελετόπουλου, με τους Σμαρούλα Γιούλη, Γιώργο Φούντα, Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννη Αποστολίδη, Μιχάλη Νικολόπουλο, Σπύρο Πατρίκιο. 

Σε ένα νησί, μια νεαρή κοπέλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν για τον οποίο την προορίζει ο πατέρας της. Επάνω σε έναν καυγά, εκείνος της αποκαλύπτει πως δεν είναι πραγματική του κόρη, αλλά νόθο παιδί της μητέρας της που όμως την μεγάλωσε σαν να ήταν δικό του. Η Σμάρω, απαρηγόρητη, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, όμως τη σώζει τελευταία στιγμή ένας ναυαγός που η θάλασσα έφερε στο νησί. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, μια σειρά από μυστικά θα αποκαλυφθούν. 

Αξιοπρεπής μελό παραγωγή των χρόνων του '50, με εκείνη την ευρωπαϊκή αστική μεγαλοπρέπεια της εποχής, κόντρα στις φτωχές οικονομικά παραγωγές. Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Κώστα Θρακιώτη, η ταινία μπορεί να υποφέρει από μια υπερβολική θεατρικότητα σε ορισμένες σκηνές (σύμβαση των χρόνων εκείνων, βλέπετε), στο σύνολό της, όμως, είναι φροντισμένη, με τα εξωτερικά γυρίσματα στην Ύδρα να ενισχύουν τον κινηματογραφικό της ρεαλισμό. Ενδιαφέρον έχει επίσης ο ανοιχτός κοινωνικός σχολιασμός του φιλμ καθώς αναφέρεται ξεκάθαρα στην εκμετάλλευση των δυτών που τα αφεντικά τούς ανάγκαζαν να βουτάνε για σφουγγάρια αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία τους. Πολύ καλή η μουσική του Αργύρη Κουνάδη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)