Bad Santa (2003)


Ελληνικός τίτλος: Ο Άι Βασίλης είναι... λέρα

Κωμωδία των Miramax/Dimension, σε σκηνοθεσία Τέρρυ Ζουίγκοφ, με τους Μπίλλυ Μπομπ Θόρντον, Τόνι Κοξ, Μπρετ Κέλλυ, Λώρεν Γκράχαμ, Μπέρνι Μακ, Τζων Ρίττερ. 

Ο Γουίλλυ και ο Μάρκους πραγματοποιούν κάθε χρόνο το τέλειο έγκλημα: πιάνουν δουλειά ως Άι Βασίλης και το ξωτικό του σε κάποιο πολυκατάστημα και την τελευταία εργάσιμη κλέβουν τις εισπράξεις και εμπορεύματα. Ο αλκοολικός Γουίλλυ κάθε φορά ορκίζεται πως θα είναι η τελευταία, πως θα κόψει το ποτό και πως θα χρησιμοποιήσει την μπάζα του για να αράξει σε ένα μέρος και να ανοίξει ένα μπαράκι. Χωρίς να μπορεί να τηρήσει ποτέ την υπόσχεσή του, επιστρέφει κάθε χρονιά που περνάει και πιο λιώμα στο κόλπο του. Μόνο που αυτή τη φορά κάτι αλλάζει: πρώτον, τους παίρνει μυρωδιά ο διευθυντής φύλαξης του καταστήματος και δεύτερον ένας παχύσαρκος μικρούλης θα γίνει ένας ανέλπιστος φίλος με αυτόν τον διαλυμένο Άι Βασίλη. 

Όχι η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη ταινία που θα καθίσετε να δείτε με τα παιδιά σας (εννοείται πως ΔΕΝ θα τη δείτε με τα παιδιά σας), η οποία όμως καταφέρνει και γιορτινή να είναι μέσα στην τρέλα της και αρκούντως διασκεδαστική. Ολίγον βλάστημη και ατίθαση η ιστορία, ακριβώς όπως και ο κεντρικός της ήρωας, καταφέρνει να κρατήσει τα προσχήματα αληθοφάνειας παρά τις εκκεντρικότητές της και να κυλήσει χωρίς κοιλιά μέχρι τέλους. Αυτός που είναι όλα τα λεφτά είναι ο πιτσιρικάς Μπρετ Κέλλυ, με μια εξαιρετική ερμηνεία, ακόμα κι όταν δεν λέει λέξη. Μόνο προσέξτε μην σας παραπλανήσει ο ελληνικός τίτλος, καθώς η ταινία ουδεμία σχέση έχει με το γαλλικό θεατρικό "Ο Άι Βασίλης είναι σκέτη λέρα" (που μεταφέρθηκε από τους Γάλλους και στο σινεμά). Σας θυμίζω πως μεταφορά του γαλλικού θεατρικού στο σινεμά επί αμερικανικού εδάφους αποτελεί η ταινία "Στα πρόθυρα της τρέλας" της Νόρα Έφρον.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)