Aimer, boire et chanter (2014)


Ελληνικός τίτλος: Αγαπώντας, πίνοντας και τραγουδώντας

Κομεντί της Le Pacte, σε σκηνοθεσία Αλαίν Ρεναί, με τους Σαμπίν Αζεμά, Σαντρίν Κιμπερλαίν, Καρολίν Σίλχολ, Αντρέ Ντυσολιέ, Ιππολύτ Ζιραρντό, Μισέλ Βιγιερμόζ.

Όσο διαρκούν οι πρόβες για την ερασιτεχνική παράσταση που ετοιμάζουν, τέσσερις φίλοι συνταράσσονται από τα νέα για τον κολλητό τους τον Ζωρζ, ο οποίος διαγνώστηκε ετοιμοθάνατος από καρκίνο. Ο Αλαίν Ρεναί συνεχίζει τους πειραματισμούς για τις εγγενείς σχέσεις θεάτρου και κινηματογράφου, διασκευάζοντας αυτή τη φορά ένα αγγλικό θεατρικό του Άλαν Αίυκμπουρν, και μάλιστα διατηρώντας τη δράση στη βρετανική εξοχή, στο Γιορκ. 

Με ένα λιτό, αλλά αποτελεσματικό travelling στη βρετανική ύπαιθρο μάς μεταφέρει στον γεωγραφικό τόπο της ιστορίας, εναλλάσοντας τους φυσικούς χώρους με σκίτσα του εξωτερικού των σπιτιών (που μοιάζουν σαν παιδικού βιβλίου) και εμφανώς τεχνητά και μίνιμαλ σκηνικά για την δράση αυτήν καθ' εαυτή. Πέραν αυτού του εικαστικού παιχνιδιού, αφήνει το θεατρικό να κυλήσει αλώβητο, έχοντας στη διάθεσή του έξι εξαιρετικούς ηθοποιούς, οι οποίοι, όμως, κάποιες φορές δείχνουν να χρειάζονται περισσότερο ρυθμό στην καθοδήγησή τους, καθώς άλλοτε είναι στην ατάκα και άλλοτε κρεμάνε. Από την άλλη, τα γκρο πλαν με το τεχνητό φόντο στους μονολόγους μάλλον αποσυντονίζουν, ενώ -κακά τα ψέματα- η σκηνοθεσία και η ταυτότητα της ταινίας είναι πολύ γαλλική για να αποδώσει το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ του έργου. Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στη φωτογραφία και τους φωτισμούς. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)