Κινηματογράφοι - Ταινιοθήκη της Ελλάδος-Λαΐς (2 αίθουσες + θερινός)

Λαΐς (Θερινή)

Αίθουσα Α

Αίθουσα Β




Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος λειτουργούσε για πολλά χρόνια σε ένα νεοκλασσικό κτίριο επί της οδού Κανάρη στο Κολωνάκι, μέχρι που πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος του. Τα αρχεία διασώθηκαν, ευτυχώς, αλλά οι προβολές στη μικρή αίθουσα του νεοκλασσικού διακόπηκαν. Πέραν του δυστυχούς αυτού περιστατικού, η Ταινιοθήκη έτσι κι αλλιώς αναζητούσε έναν ολοκληρωμένο χώρο κινηματογραφικών προβολών. Η λύση βρέθηκε το 2005, όταν περνά στα χέρια της ένα κτίριο που στο ισόγειό του φιλοξενούσε μαγαζιά ή βιοτεχνία και στην ταράτσα του τον θερινό λαϊκό κινηματογράφο Λαΐς, ο οποίος λειτούργησε από το 1948 έως το 1976. Οι εργασίες ανακατασκευής τού κτιρίου κράτησαν 4 ολόκληρα χρόνια και το 2009 η Ταινιοθήκη αποκτά ένα μικρό διαμάντι.

Πλέον, το κτίριο φιλοξενεί δύο χειμερινές αίθουσες, το Μουσείο Κινηματογράφου και φυσικά τον εξαιρετικό θερινό στην ταράτσα. Η τοποθεσία του, μια ανάσα δρόμος από το Γκάζι, το έχει αναδείξει σε hot spot χειμώνα-καλοκαίρι. Η είσοδος των χειμερινών αιθουσών βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού, ενώ του θερινού είναι στο πλάι. Στην πρόσοψη του κτιρίου θα σας υποδεχθεί η φωτεινή αναπαλαιωμένη φωτεινή επιγραφή Λαΐς που συνοδεύεται από τη διακριτική γραφή της Ταινιοθήκης. Ταμπλώ και αφίσες των ταινιών που προβάλλονται βρίσκονται στη δεξιά εξωτερική πλευρά της εισόδου, αλλά και στο κομψό μίνιμαλ φουαγέ που οδηγεί στα ταμεία και τις αίθουσες (αριστερά) και στο Μουσείο Κινηματογράφου (δεξιά). Η προτομή της Αγλαΐας Μητροπούλου, ιδρύτριας της Ταινιοθήκης, συνδέει το νέο κτίριο με το παρελθόν του.

Ο διάδρομος στα αριστερά του ταμείου οδηγεί στις δύο αίθουσες, χαρακτηρισμένες ως Α και Β. Η Α είναι η μεγάλη και βρίσκεται στο τέλος του διαδρόμου. Το φωτεινό μπορντώ χρώμα της στους τοίχους και στα καθίσματα εντυπωσιάζει, σε συνδυασμό με την απέριττη κομψότητά της. Ένας κάθετος διάδρομος χωρίζει την πλατεία, από τον άτυπο αμφιθεατρικό "εξώστη" στο πίσω μέρος της αίθουσας, ενώ η διάταξη στις άνετες πολυθρόνες και η θέση της μεγάλης -αναλογικά- οθόνης προφέρουν ανεμπόδιστη θέαση. Η ψηφιακή προβολή της Dolby είναι κορυφαίου επιπέδου, και ο πολυκάναλος surround ήχος είναι καθαρός σαν κρύσταλλο, δυνατός και με subwoofer που δονούν την αίθουσα.

Η αίθουσα Β είναι η πρώτη που συναντάτε στον διάδρομο, στο δεξί σας χέρι. Μικρό (κυριολεκτικά) αδελφάκι τής Α, η δεύτερη αίθουσα της Ταινιοθήκης έχει τα ίδια διακοσμητικά στοιχεία σε βεραμάν αποχρώσεις και μόλις πέντε σειρές καθισμάτων, μονομπλόκ και σε αμφιθεατρική διάταξη. Το μεγάλο ύψος της οροφής επιτρέπει τη μεγάλη διάσταση της οθόνης και την ανεμπόδιστη θέαση από οποιοδήποτε σημείο. Η αίθουσα Β μπορεί να είναι μικρή, αλλά δεν παύει να είναι θαυματουργή. Κορυφαία ψηφιακή προβολή της Dolby, με πολυκάναλο surround ήχο υψηλής έντασης, και ισχυρό subwoofer που σε βάζει στο κέντρο της δράσης.

Από τους ωραιότερους και πλέον άρτια εξοπλισμένους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, η Λαΐδα έχει μια μεγάλη ιστορία. Ξεκίνησε το 1948, εκεί ακριβώς όπου βρίσκεται σήμερα, στην ταράτσα ενός κτιρίου που στο ισόγειό του φιλοξενούσε μαγαζιά ή βιοτεχνία. Μέχρι το 1976, όταν και έκλεισε οριστικά, υπήρξε λαϊκός κινηματογράφος Β' Προβολής, απόλυτα εναρμονισμένος με την περιοχή του. Μαζί με το σινεμά εγκαταλείφθηκε σταδιακά και το κτίριο, έως ότου το 2005 περνά στα χέρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Η είσοδος του θερινού είναι ξεχωριστή από τις χειμερινές αίθουσες και βρίσκεται στο πλάι του κτιρίου. Εκεί θα βρείτε και το ταμείο, ενώ για να ανεβείτε στην αίθουσα παίρνετε ή τις σκάλες ή τον υπερσύγχρονο ανελκυστήρα. Το μπαρ βρίσκεται στο φαρδύ πίσω μέρος της αίθουσας και είναι ικανοποιητικά εξοπλισμένο. Η ίδια η αίθουσα εντυπωσιάζει τόσο με το τραπέζιο σχήμα της, όσο και με τον αέρα της, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τοίχος χαμηλού κτιρίου δεξιά, ουρανός όσο βλέπει το μάτι αριστερά και πίσω από την οθόνη, η οποία είναι μετρίου μεγέθους και υπερυψωμένη για ανεμπόδιστη θέαση. Πολυθρόνες τοποθετημένες με άνεση μεταξύ τους, πολλά τραπεζάκια, φυτά και λουλούδια προσεκτικά και με γούστο φυτεμένα ολόγυρα, ενώ αυτό που σε ξετρελαίνει είναι τα παλιού τύπου φαναράκια ολόγυρα, που έχουν σκαλισμένο στην κολώνα τους και το όνομα του σινεμά. Και ενώ όλα αυτά σού φτιάχνουν τη διάθεση προτού ξεκινήσει η ταινία, όταν αρχίσει να παίζει η ψηφιακή μηχανή προβολής παραδίδεις τα όπλα. Εικόνα λαμπερή και αψεγάδιαστη και πολυκάναλος Dolby Digital ήχος, με τσίτα subwoofer, ανεβάζουν τον πήχυ πολύ ψηλά. Στα συν της ρομαντσάδας, προσθέστε και την κόρνα από τα τραίνα που περνούν.

Η ταινιοθήκη είναι μέλος του δικτύου των Europa Cinemas.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου, Γκάζι

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερους θερινούς κινηματογράφους θα βρείτε συγκεντρωμένους εδώ. Για τη συγκεντρωτική λίστα των σινεμά, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)