Les héritiers (2014)


Ελληνικός τίτλος: Μαθήματα ζωής

Δραματική ταινία της UGC, σε σκηνοθεσία της Μαρί-Καστίγ Μανσιόν-Σάαρ, με την Αριάν Ασκαρίντ και ένα τσούρμο φρέσκες φατσούλες (Αχμέντ Ντραμέ, Νοεμί Μερλάν, Γουέντυ Νιέτο, Αϊμέν Ντεριασί, Μοχάμεντ Σεντίκι, Αντριέν Υρντυμπαί, Στεφάν Μπακ). 

Σε ένα δημόσιο λύκειο των νοτίων παρισινών προαστίων, μια καθηγήτρια αναθέτει στους προβληματικούς μαθητές της τάξης της που όλο το σχολείο έχει ξεγράψει, μια εργασία για το Ολοκαύτωμα, στο πλαίσιο ενός εθνικού διαγωνισμού. Ως αποτέλεσμα, παιδιά χωρίς ενδιαφέροντα και μπλεγμένα σε μία καθημερινότητα βίαιων ξεσπασμάτων αποκτούν σκοπό και αρχίζουν να βλέπουν τη ζωή τους κάτω από ένα νέο πρίσμα. 

Θυμίζει ως ιστορία το αριστουργηματικό "Ανάμεσα στους τοίχους", αλλά η προοπτική του παραπέμπει εξίσου και στον "Κύκλο των χαμένων ποιητών". Βαθύτατα συγκινητικό και αξιοπρεπές, ξεπερνά με καθωπρεπίστικη ευκολία τα προβλήματα που το ίδιο θέτει ώστε να ολοκληρώσει τον σκοπό του και αναδείξει ένα σύνολο χαμένων -θεωρητικά- μαθητών σε νικητές. Εξαιρετική ακόμη μία φορά η σπουδαία Αριάν Ασκαρίντ στο ρόλο της καθηγήτριας, ενώ το ensemble cast των μαθητών είναι άψογα καθοδηγημένο, με την κάμερα να παρακολουθεί μικρές λεπτομέρειες στις αντιδράσεις του, οι οποίες συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα. Επίσης αξιομνημόνευτο είναι το ενδιαφέρον του mainstream γαλλικού σινεμά για θέματα παιδείας των μη προνομιούχων, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και προτείνοντας κατ' ουσίαν έναν διάλογο για εξεύρεση λύσεων. Το θέμα είναι βέβαια ότι ταινίες σαν κι αυτή απευθύνονται κυρίως σε θεατές εντός των ορίων του Περιφερειακού στο Παρίσι, καθώς αμφιβάλλω κατά πόσο οι πραγματικοί μαθητές του Κρετέιγ θα πήγαν να τη δουν. Με δεδομένο πάντως ότι η ιστορία είναι πραγματική, τουλάχιστον μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για άλλες καθηγήτριες να δώσουν την αφορμή σε μη προνομιούχους μαθητές να ξεχωρίσουν, όπως έπραξε και η κυρία Γκεγκέν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)