Bridge of spies (2015)


Ελληνικός τίτλος: Η γέφυρα των κατασκόπων

Κατασκοπική ταινία των Fox/Dreamworks, σε σκηνοθεσία Στήβεν Σπήλμπεργκ, με τους Τομ Χανκς, Μαρκ Ράυλανς, Έημυ Ράυαν, Άλαν Άλντα. 

Όταν ένας σοβιετικός κατάσκοπος συλλαμβάνεται στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, την τυπική -φαινομενικά- υπεράσπισή του αναλαμβάνει ένας διακεκριμένος δικηγόρος με μεγάλη πείρα σε θέματα ασφαλιστικών διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος, όμως, με απόλυτη πίστη στο αμερικανικό Σύνταγμα, θεωρεί πως πρέπει να του προσφέρει ουσιαστική υπεράσπιση και όχι να παίξει απλά τον ρόλο του σε μια στημένη και προαποφασισμένη διαδικασία. Την ίδια στιγμή, όταν ένας πιλότος κατασκοπευτικού αεροπλάνου των ΗΠΑ πέφτει στα χέρια των Σοβιετικών, μια υπόγεια μάχη ανταλλαγής κρατουμένων ξεκινά. 

Αναμφισβήτητα πρόκειται για την πιο καθώς πρέπει και με το "σεις" και με το "σας" κατασκοπική ταινία όλων των εποχών, καθώς σκοπός του Σπήλμπεργκ δεν είναι να γυρίσει μια ταινία δράσης, αλλά να δείξει τις ενδόμυχες διεργασίες που αποτελούσαν καθημερινότητα στα χρόνια του '60 μεταξύ των υπερδυνάμεων. Ναι, είναι απόλυτα αμερικανική, αλλά μεταξύ μας, καλά κάνει, αφού η οπτική του είναι αυτή των ΗΠΑ, αλλά ενός Αμερικανού (στην περίπτωσή μας ο στιβαρός Τομ Χανκς), ο οποίος επειδή ακριβώς πιστεύει στο σύστημα και στη δημοκρατία της χώρας του, αρνείται να γίνει υποχείριο όλων των διακδικασιών που τις υπονόμευαν. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής ο Μαρκ Ράυλανς, με μια μοναδική ερμηνεία στον ρόλο του πράκτορα της ΕΣΣΔ, καταπληκτική η φωτογραφία και η αναπαράσταση της εποχής του Βερολίνου την εποχή που χτιζόταν το τοίχος, υπόγεια αγωνία και μια ήσυχη κορύφωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)