The Danish Girl (2015)


Ελληνικός τίτλος: Το κορίτσι από τη Δανία

Δραματική ταινία της Universal, σε σκηνοθεσία Τομ Χούπερ, με τους Έντι Ρέντμαίυν, Αλίσια Βικάντερ, Άμπερ Χερντ, Μπεν Γουίσω, Ματίας Σαίνερτς.

Βιογραφία του ζωγράφου Έιναρ Βέγκενερ, του πρώτου διεμφυλικού άντρα και της συζύγου του, επίσης ζωγράφου Γκέρντα Βέγκενερ, που η αγάπη της την έκανε να σταθεί στο πλευρό του συζύγου της σε όλη τη διαδικασία αλλαγής φύλου. 

Είναι από τις ταινίες που προσελκύουν μεγάλους σταρ έχοντας σίγουρη την υποψηφιότητα για Όσκαρ: αληθινή ιστορία, δραματικοί χαρακτήρες, άντρας ηθοποιός που μεταμορφώνεται σε γυναίκα, Όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης επιτυχίας είναι εδώ και μάλιστα με την υπογραφή ενός σκηνοθέτη που τα έχει βγάλει πέρα τόσο με τον οσκαρικό Λόγο του Βασιλιά όσο και με τον άθλο των Αθλίων που μετέφερε από το θέατρο στον κινηματογράφο. Μολονότι, όμως, τα συστατικά είναι εδώ, λείπει το δέσιμο, και αυτό είναι το σενάριο. 

Γραμμένο για να δίνει πάσες που οδηγούν σε μεγάλες ερμηνείες (εξαιρετικός ο Έντι Ρέντμαίυν, στιβαρή η Αλίσια Βικάντερ, πολύ ουσιαστικός ο Μπεν Γουίσω στη σύντομη εμφάνισή του), η ιστορία παραπαίει ανάμεσα στο αισθηματικό δράμα και την ταινία ανάδειξης του θέματος των διεμφυλικών, έχει κενά αφήγησης και μεταμορφώνει τον πρωταγωνιστή της τόσο γρήγορα στο άλτερ έγκο του, τη Λίλυ που περισσότερο μοιάζει να υποφέρει από σύνδρομο διχασμένης προσωπικότητας, παρά με γυναίκα γεννημένη σε άντρικό σώμα. Οπωσδήποτε πρόκειται περί αξιοπρεπέστατης και σοβαρότατης παραγωγής που συγκινεί και συναρπάζει, αλλά οι αδυναμίες της την προσγειώνουν σε ένα συμβατικό δράμα και δεν την αφήνουν να γίνει το σπουδαίο έργο που θα μπορούσε να είναι. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)