Le jour se lève (1939) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Ξημερώνει

Ψηφιακή αποκατάσταση και επανέκδοση από το Studiocanal της δραματικής ταινίας του Μαρσέλ Καρνέ, με τους Ζαν Γκαμπέν, Ζακλίν Λωράν, Αρλετύ, Ζυλ Μπερρύ. 

Η ιστορία ενός εργάτη που μετά τη δολοφονία ενός άντρα, περνάει τη νύχτα του στο φτωχικό του διαμέρισμα που έχει περικυκλωθεί από την αστυνομία, αναλογιζόμενος τα γεγονότα που τον οδήγησαν εκεί. 

Ένα εξαιρετικό και ταλαιπωρημένο (από τη λογοκρισία της εποχής) έργο που αποκαταστάθηκε στην ολότητά του έπειτα από έρευνες της γαλλικής ταινιοθήκης σε κινηματογράφους και ταινιοθήκες ολόκληρου του κόσμου, ώστε να βρεθούν οι σκηνές που είχαν κοπεί από την αρχική του προβολή, πριν την ολοκληρωτική του απαγόρευση. Με άρτια προσεγμένους διαλόγους του Ζακ Πρεβέρ, μια εκτυφλωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία και την υποβόσκουσα μουσική του Μωρίς Ζωμπέρ, η ταινία αφηγείται μια ιστορία έρωτα, αφοσίωσης και θυμού, σε μια Ευρώπη που έμοιαζε ακόμη τόσο αθώα όσο μια σκηνή βαριετέ, λίγο πριν τον μεγάλο όλεθρο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κυρίαρχη η παρουσία του Ζαν Γκαμπέν σε όλη την ταινία, σε ένα αληθοφανές αλλά ταυτόχρονα και θεατρικού ύφους σκηνικό, να μιλά για τον έρωτα, την αλήθεια και την αποπλάνηση με ένα σοφά επιλεγμένο επιτελείο ηθοποιών. Ποιητικά τραγικό και κινηματογραφικά ειλικρινές, συναρπάζει με το ύφος του, την ιστορία του αλλά και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για την Ευρώπη, λίγο πριν ξημερώσει η επόμενη ημέρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)