Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959) (Α/Μ)



Εμβληματική κωμωδία της Finos, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Χρήστο Τσαγανέα, Ορέστη Μακρή. 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά στο Κολλέγιο Θηλέων με τους καθηγητές να υποφέρουν μαρτύρια από τις ατίθασες, κακομαθημένες μαθήτριες, με τον διευθυντή να κάνει τα στραβά μάτια για να μην πικραθούν οι πλούσιες οικογένειές τους. Όλα, όμως, αλλάζουν, όταν ένας νεαρός φιλόλογος πιάνει δουλειά εκεί και ρίχνει το πρώτο χαστούκι. 

Δεν μπορείς να σταθείς αντικειμενικά πάνω στη συγκεκριμένη ταινία, αφού νιώθεις πως είναι κομμάτι της ζωής σου. Αντικειμενικά, όμως, αυτή είναι η μεγάλη της επιτυχία. 57 χρόνια μετά, είναι πάντα φρέσκια και τόσο politically uncorrect για τα σημερινά δεδομένα που γίνεται ταυτόχρονα και cult. Ένα καλογραμμένο, εύθυμο και με εξαιρετικές ατάκες σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου αποδίδεται από ένα υπέροχο καστ που έβγαλε και χαρακτήρες διαχρονικούς (βεβαίως, βεβαίως...). Τα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι έγιναν τεράστιες επιτυχίες και η ταινία έγινε το άρμα για να λάμψει ακόμα περισσότερο το άστρο της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης, στη συλλεκτική έκδοση του DVD γράφει πως ήταν τέτοια η επιτυχία της ταινίας τότε που θερινοί κινηματογράφοι άνοιξαν μέσα στο καταχείμωνο και οι θεατές παρακολουθούσαν την προβολή με ομπρέλες κάτω από τη βροχή. Σκέτη απόλαυση, μέχρι και σήμερα. Πρέπει να ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που θυμάμαι να παρακολουθώ στη ζωή μου, Σάββατο βράδυ στην ΥΕΝΕΔ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)