Smrt u Sarajevu (2016)


Ελληνικός τίτλος: Θάνατος στο Σαράγεβο

Δραματική αλληγορία της Match Factory, σε σκηνοθεσία Ντάνις Τάνοβιτς, με τους Σνεζάνα Βίντοβιτς, Ίζουντιν Μπαΐροβιτς, Μουχάμεντ Χάτζοβιτς, Ζακ Βεμπέρ, Φακέτα Σαλιμπέγκοβιτς. 

Ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου (που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο), το κάποτε πολυτελές αλλά χρεοκοπημένο σήμερα ξενοδοχείο Εουρόπα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους υψηλούς καλεσμένους του στο πλαίσιο της επετειακής συνόδου της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, όμως, το απλήρωτο επί δύο μήνες προσωπικό ετοιμάζεται να κατέβει σε απεργία, και τη λύση αναλαμβάνει να δώσει ο μαφιόζος που λειτουργεί το στριπτηζάδικο στο υπόγειο του κτιρίου. 

Πολυπρόσωπο έργο,με ένα καλοδουλεμένο ensemble cast, βασισμένο εν μέρει στο θεατρικό του Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ "Hotel Europe", γεγονός που ενισχύει και τη συμμετοχή των γαλλικών κεφαλαίων στην παραγωγή. Με προφανείς συμβολισμούς που ξεκινούν από το ίδιο το όνομα του ξενοδοχείου (Ευρώπη), η ταινία μπορεί να πραγματεύεται πρωτίστως την ιστορία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της εθνικής της αντιπαλότητας με τα άλλα κράτη της τέως Γιουγκοσλαβίας, κατορθώνει όμως να αποτελεί και μια σπαρακτική ματιά στα Βαλκάνια του σήμερα και των ανθρώπων τους που αιώνες τώρα αναζητούμε τη γαλήνη και την ουσιαστική, εθνική μας ταυτότητα, απέναντι σε μια Ευρώπη που ουδέποτε τα αγκάλιασε ως μέρος της. Γρήγοροι ρυθμοί, δουλεμένοι διάλογοι, φυσικότητα στις ερμηνείες, σε μια προσεγμένη καθαρά πολιτική ταινία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)