ΑΙΘΟΥΣΕΣ - Πτι Παλαί



Κλασσικός κινηματογράφος "σαλονάτων" ταινιών μέσα στα χρόνια, το Πτι Παλαί ξεκίνησε το 1963 ως απόκεντρος κινηματογράφος του Παγκρατίου, μιας περιοχής που έσφυζε από αίθουσες. Βέβαια, η γεωγραφική του θέση (στη Ριζάρη, κοντά στο Χίλτον) δεν το ενέτασε και στην καρδιά της πiάτσας του Παγκρατίου, αλλά ούτε και στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να ψάχνει πάντα να βρει τη "γειτονιά" του. Παρ' όλα αυτά, η υψηλής αισθητικής κατασκευή του, και οι Α' Προβολής ταινίες στον προσεγμένο προγραμματισμό του, το ανέδειξαν σε αγαπημένο στέκι των φίλων του κινηματογράφου της ευρύτερης περιοχής. Πάντα φροντισμένο και περιποιημένο, το Πτι Παλαί υπήρξε από τις πρώτες αίθουσες της Αθήνας που εξοπλίστηκαν με Dolby Stereo, και στα χρόνια που δούλευε Προοπτική είχε αναδειχθεί ως η δεύτερη αγαπημένη αίθουσα της περιοχής, μαζί με το Έμπασυ που μοιράζονταν διαφορετικές μεν αλλά ίδιου ύφους ταινίες. Άλλωστε, κακά τα ψέματα, οι υπόλοιπες αίθουσες του Παγκρατίου τότε δεν φημίζονταν και για την πολυτέλειά τους ή τις τεχνικές προδιαγραφές τους, γι' αυτό και ήταν οι πρώτες που χτυπήθηκαν από την κρίση και την έλευση του Village στο Παγκράτι. 

Το Πτι Παλαί ("παλατάκι" στα Ελληνικά, με όνομα που λέγεται ότι πήρε από τη γειτνίασή του με το ανάκτορο του Πρίγκηπα Νικολάου στη Βασιλίσσης Σοφίας, τη σημερινή ιταλική πρεσβεία ή ως αντίλογος στο Πάλας (Παλάτι) στην Πλατεία Παγκρατίου), άντεξε σε κάθε αλλαγή της κινηματογραφικής αγοράς, και μάλιστα με διαρκείς ανακαινίσεις, όπως την πιο πρόσφατη που έφερε ολοκαίνουργιες, άνετες πολυθρόνες στην αίθουσα. Το 2013, όμως, έσβησε τα φώτα του, για να περάσει ευτυχώς, έναν χρόνο αργότερα,στα χέρια της Ama Films της οικογένειας Στεργιάκη, η οποία το επαναλειτουργεί με τον γνωστό προσεγμένο προγραμματισμό της εταιρείας, με παράλληλες πρώτες προβολές με το Άστυ της Κοραή. 

Η είσοδος του κινηματογράφου είναι γωνιακή, επί της Ριζάρη, μια ανάσα δρόμο από το μετρό του Ευαγγελισμού. Φωτισμένη, με μια κομψή φωτεινή επιγραφή, η μικρή σχετικά πρόσοψη του κινηματογράφου είναι στολισμένη με αφίσες, φωτογραφίες και φυσικά την ταμπέλα (και μάλιστα εις διπλούν, και στις δύο πλευρές) της ταινίας που προβάλλεται. Το ταμείο είναι επί της Ριζάρη, ακριβώς στη γωνία του κτιρίου, με την είσοδο στα αριστερά του να οδηγεί στο μικρό φουαγέ και το πλήρως εξοπλισμένο μικρό μπαρ που βρίσκεται λίγα σκαλάκια πιο ψηλά. Το Πτι Παλαί είναι ιδιόμορφο υψομετρικά, Στο σημείο αυτό, η πλαϊνή οδός Χείρωνος είναι απότομα κατηφορική, καθιστώντας τις έννοιες "ισόγειο", "υπόγειο", "εξώστης" και "πλατεία" σχετικές. Οπότε, μπορεί να κατεβαίνετε τις σκάλες για να βρεθείτε στην αίθουσα (πρώτα συναντάτε την είσοδο για τον μεγάλο εξώστη, όπου γίνεται και ο έλεγχος των εισιτηρίων και κατόπιν την πλατεία), αλλά ως προς την πλαϊνή πλευρά του κτιρίου όσο κι αν κατεβαίνετε, βρίσκεστε κατ' ουσίαν στο επίπεδο της οδού. 

Η αίθουσα του Πτι Παλαί είναι μεγάλη και εντυπωσιακή. Αποτελεί μάλιστα ιδανικό παράδειγμα εκσυγχρονισμού ενός κινηματογράφου, χωρίς την παραμικρή αλλοίωση των αρχικών διακοσμητικών του χαρακτηριστικών. Η ανοιχτόχρωμη ξύλινη επένδυση στους τοίχους προσδίδει πολυτέλεια, τα διαφορετικού ύφους και είδους φωτιστικά σώματα στα πλαϊνά και στην οροφή κάνουν τον χώρο να λάμπει ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την οπτική απόλαυση, με τη μεγάλη σινεμασκόπ οθόνη να βρίσκεται μέσα σε κοίλη ξύλινη κορνίζα που μοιάζει να κρέμεται από τον τοίχο με σύρματα. Απόλυτα προσαρμοσμένες στο ύφος και στα χρώματα της αίθουσας και οι βαθυπράσινες αναπαυτικές πολυθρόνες που είναι τοποθετημένες με μεγάλη άνεση ανάμεσά τους. Η προβολή στο Πτι Παλαί είναι ψηφιακή υψηλού επιπέδου, με πεντακάθαρη εικόνα και δυνατό Dolby Digital ήχο με βαθιά μπάσα και καλή ακουστική στα περιφερειακά.

Ο κινηματογράφος ανέστειλε τη λειτουργία του την άνοιξη του 2020.

Πτι Παλαί
Ριζάρη 24, Παγκράτι
Στάση μετρό: Ευαγγελισμός (γραμμή 3)
Στάσεις λεωφορείων και τρόλλεϋ: 2η Ριζάρη (γραμμές 054, 203, 204, 250, 732), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (γραμμή 10), Σταθμός Ευαγγελισμός (γραμμές 3, Α5, Χ14), Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (γραμμές 3, 220, 221, 224, 235, 250, 608, 622, 815, Α5, Χ14)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)