L'attesa (2015)


Ελληνικός τίτλος: Η μεγάλη αναμονή

Δραματική ταινία των Pathê/Medusa, σε σκηνοθεσία Πιέρο Μεσσίνα, με τους Ζυλιέτ Μπινός, Λου ντε Λαάζ, Τζόρτζιο Κολάντζελι. 

Η νεαρή Ζαν ταξιδεύει από τη Γαλλία στη Σικελία για να περάσει τις διακοπές του Πάσχα με το αγόρι της, τον Τζουζέπε, στο πατρικό του. Όταν φτάνει εκεί, βρίσκει τη μητέρα του, την Άννα, συντετριμμένη, να της δικαιολογείται πως μόλις κήδεψαν τον αδελφό της και πως ο Τζουζέπε θα ερχόταν σε λίγες ημέρες. Οι δυο γυναίκες έρχονται σταδιακά πιο κοντά η μία στην άλλη, ο καιρός περνά, αλλά ο Τζουζέπε δεν εμφανίζεται.

Οφείλει κανείς να είναι προσεκτικός στην αφήγηση της ιστορίας για να μην αποκαλύψει μυστικά που ενδεχομένως η ταινία δεν θέλει να αποκαλύψει εξ αρχής. Το θέμα, όμως, είναι πως η ταινία δεν επιθυμεί να αποκαλύψει πολλά πράγματα έτσι κι αλλιώς, με αποτέλεσμα ο ανυποψίαστος θεατής να αναρωτιέται τι στην ευχή συμβαίνει και να υποθέτει διαρκώς, καθώς το φιλμ παρακολουθεί αργά και υπαινικτικά τις ημέρες των δύο γυναικών, μέσα από σιωπές και υπεκφυγές. Μια ταινία που μιλά για την απώλεια και τον πόνο που προκαλεί, αλλά επιλέγει να το πράξει εστετίστικα και απόμακρα. Με όλο το βάρος να πέφτει στους ώμους της εξαιρετικής Ζυλιέτ Μπινός που θες κι άλλα μάτια να τη βλέπεις σε κάθε σκηνή που εμφανίζεται, αλλά και σε μια εξαιρετική αισθητική, Η Μεγάλη Αναμονή πέφτει θύμα των καλών της προθέσεων αλλά και του ίδιου της του τίτλου και γίνεται εξαιρετικά αργή και συναισθηματικά δυσβάσταχτη. Ένα ατέλειωτο ψυχοπλάκωμα -και μάλιστα χωρίς λύτρωση-  που επ' ουδενί δεν το λες κακό, αλλά δεν οδηγεί και πουθενά. Έχει ορισμένες εξαιρετικές σκηνές, αλλά δεν παύει να είναι ένα απλοϊκό φιλμ καλυμμένο από το καλαίσθητο περιτύλιγμά του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)