In the heart of the sea (2015) (3D)


Ελληνικός τίτλος: Στην καρδιά της θάλασσας

Ναυτική περιπέτεια των Warner/Village, σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ, με τους Κρις Χέμσγουορθ, Κίλλιαν Μέρφυ, Μπεν Γουίσω, Μπέντζαμιν Γουώκερ, Μπρένταν Γκλήσον. 

Ο συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ επισκέπτεται το σπίτι ενός ηλικιωμένου φαλαινοθήρα και του ζητά να αφηγηθεί την πραγματική ιστορία που είχε οδηγήσει στο ναυάγιο του πλοίου Έσσεξ. Η συναρπαστική αφήγηση οδήγησε τον συγγραφέα στο αριστούργημα "Μόμπυ Ντικ".

Είναι μια ενδιαφέρουσα απόπειρα κινηματογραφικής εξιστόρησης της ιστορίας πίσω από την ιστορία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μπορεί η τέχνη να μιμήθηκε τη ζωή, αλλά η τέχνη αποδεικνύεται ανώτερή της, τελικά. Θέλω να πω, πως η ιστορία του Μόμπυ Ντικ (πέραν της λογοτεχνικής της αξίας) είναι πολύ πιο συναρπαστική από την αληθινή και με πιο σπουδαίους χαρακτήρες. Ο πραγματικός Πλοίαρχος Έηχαμπ ήταν ένας εγωιστής, μικρόμυαλος και άπειρος καπετάνιος, χωρίς ίχνος πάθους, ενώ ο πραγματικός Εσμαήλ, εφόσον θέλουμε να κάνουμε αναγωγές στα πρόσωπα, δεν ήταν παρά ένα αμούστακο φοβισμένο αγόρι. Άρα, στη συγκεκριμένη ταινία χάνουμε σε προσωπικότητες. Κατά τα άλλα πρόκειται περί μιας φροντισμένης, μεγάλης παραγωγής, με πλούσια στοιχεία εντυπωσιασμού, αλλά κάπως παλιομοδίτικης νοοτροπίας που με κάποιον τρόπο κατορθώνει και υπονομεύει η ίδια όλες τις μεγάλες δραματικές σκηνές της, ενδεχομένως από τον φόβο της να μην χάσει τα οικογενειακά της κοινά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)