La mariée était en noir (1968)



Ελληνικός τίτλος: Η νύφη φορούσε μαύρα

Δραματική ταινία των Artistes Associés, σε σκηνοθεσία Φρανσουά Τρυφώ, με τους Ζαν Μορώ, Ζαν-Κλωντ Μπριαλύ, Μισέλ Μπουκέ, Σαρλ Ντεννέ, Κλωντ Ρις, Μάικλ Λόνσντέηλ. 

Μια νεαρή γυναίκα που έμεινε χήρα στην εκκλησία την ημέρα του γάμου της, παίρνει εκδίκηση από αυτούς που πήραν τη ζωή τού άντρα της. 

Ο Φρανσουά Τρυφώ μεταφέρει στο σινεμά το ομότιτλο μυθιστόρημα του συγγραφέα μυστηρίου Κορνέλλ Γούλριτς, ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα με το ψευδώνυμο Γουίλλιαμ Άιρις και σε διήγημα του οποίου βάσισε ο Χίτσκοκ τον Σιωπηλό Μάρτυρα. Στη συγκεκριμένη ταινία ο Τρυφώ υιοθετεί ένα απόμακρο, ελαφρώς ειρωνικό ύφος, ψυχρό όπως και οι προθέσεις της πρωταγωνίστριάς του. Αυτή η αποστασιοποίηση της ματιάς του από το δράμα επιτρέπει στην ταινία να παίρνει ανάσα από τη φρικαλεότητα -ουσιαστικά- της ιστορίας. Με τη Ζαν Μορώ αποφασισμένη και ακλόνητη να στέκει σε κάθε σκηνή σχεδόν της ταινίας, αυτή η νύφη θα μπορούσε να είχε βγει και από ταινία του Παρκ Τσαν-Γουκ, μολονότι ο Τρυφώ επιλέγει να μην δείξει ούτε στάλα αίμα στην οθόνη, αλλά πολύ περισσότερο να εστιάσει στη διαβολικά προμελετημένη πορεία της ηρωίδας του.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)