L'avenir (2016)


Ελληνικός τίτλος: Το μέλλον

Πιο-γαλλική-πεθαίνεις δραματική ταινία της Films de Losange, σε σκηνοθεσία Μία Χάνσεν Λοβ, με την Ιζαμπέλ Υπέρ και τους Αντρέ Μαρκόν, Ρομάν Κολίνκα, Εντίτ Σκομπ. 

Μια καθηγήτρια φιλοσοφίας που θεωρεί τη ζωή της και τις φιλοδοξίες απόλυτα τακτοποιημένες έρχεται αντιμέτωπη με ριζικές ξαφνικές αλλαγές που την καλούν να αναθεωρήσει. Ο επί 25 χρόνια σύζυγός της τής ανακοινώνει πως την εγκαταλείπει, η υγεία της μητέρας της επιδεινώνεται και την ίδια στιγμή ο προστατευόμενός της διεκδικεί την ιδεολογική ανεξαρτησία του. 

Είναι η εξαιρετική (για μια ακόμα φορά) ερμηνεία της Ιζαμπέλ Υπέρ που δίνει πνοή σε αυτή τη ολίγον φλύαρη και φιλοσοφικής οπτικής ταινία που πραγματεύεται τη σχέση μας με τον Λόγο, την οικογενειακή αρμονία και την πίστη μας σε διαχρονικές αξίες. Ακολουθώντας μια πεπατημένη του λόγιου γαλλικού σινεμά και σε κόντρα με τις παγίδες των κλισέ στις οποίες θα μπορούσε εύκολα να πέσει, "Το Μέλλον" μιλά για ένα αύριο που μπορεί να ταρακουνήσει συθέμελα το σήμερα και την αυτοσυγκράτηση που απαιτείται από εμάς σε κάθε φάση της ζωής μας ώστε να μην πέσουμε σε ατοπήματα για τα οποία θα μετανιώσουμε. Μια γυναίκα δυνατή, που τολμά να παραδεχτεί τις εξαρτήσεις της (συναισθηματικές, ιδεολογικές και άλλες) που διατηρεί την ψυχραιμία της και κυρίως την αξιοπρέπειά της τη στιγμή που οι περιστάσεις θα μπορούσαν να της δικαιολογήσουν και το αντίθετο. Φροντισμένοι διάλογοι, αν και όχι τόσο καθημερινοί, διακριτικό χιούμορ, φιλοσοφικές ανησυχίες και ένα πολύ φροντισμένο soundtrack κάνουν την ταινία τη λόγια απόλαυση που λείπει από τη ζωή μας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)