Κινηματογράφοι - Cine Χολαργός


Η αίθουσα μετά την ανακαίνιση του 2021

Η είσοδος, το 2021

Η αίθουσα φωτογραφημένη το 2017

Η είσοδος φωτογραφημένη το 2017

Το μοναδικό χειμερινό σινεμά σε ολόκληρη τη Μεσογείων (μαζί με τον Γαλαξία που βρίσκεται, όμως, στην αρχή της, στους Αμπελόκηπους), το Cine Χολαργός έχει μια ιστορία που χωρίζεται σε δύο μέρη και φέρει δύο διαφορετικά ονόματα. Το σινεμά του Χολαργού πρωτοξεκίνησε ως "Αλόμα" κάπου κοντά στο 1962 στο (ελαφρώς βυθισμένο) ισόγειο μιας ολοκαίνουργιας πολυκατοικίας, επί της λεωφόρου και ήταν αναμφισβήτητα το εντυπωσιακότερο της περιοχής, αν και από τότε μόνο του ήταν, αφού -πέραν των θερινών που λειτουργούσαν εκεί- δε βρίσκω πουθενά στοιχεία για άλλο χειμερινό σινεμά, πλην του μικρότερου Αελλώ, κοντά στο δημαρχείο, με το οποίο συνυπήρξαν για λίγα χρόνια. Μεγάλη αίθουσα τότε (διαβάζω για 850 θέσεις και εξώστη) και με επιβλητική πρόσοψη επί της Μεσογείων, η Αλόμα υπήρξε σημείο αναφοράς της ευρύτερης γειτονιάς, αφού ούτε η Αγία Παρασκευή είχε να υπερηφανευθεί  για ένα τόσο εντυπωσιακό σινεμά. Με τα χρόνια της κρίσης των αιθουσών, όμως, άρχισαν και τα προβλήματα, καθώς το κοινό μειωνόταν σταδιακά. Έτσι, πρώτο θύμα έπεσε η εντυπωσιακή της είσοδος, η οποία μεταφέρθηκε στην κάθετη οδό Βεντούρη, για να δημιουργηθεί στην αρχική της πρόσοψη πιτσαρία, κατά τη μόδα της εποχής (σήμερα στην ίδια θέση βρίσκονταν μέχρι το 2020 τα Starbucks). Η ολοένα και αυξανόμενη πτώση των εισιτηρίων έκανε καθώς φαίνεται ασύμφορη τη λειτουργία του κινηματογράφου που έκλεισε λίγο προτού μπουν τα χρόνια του '90. 

Τα φώτα του Αλόμα έμειναν σβηστά για κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια, μέχρι το 2002, όταν ο Χολαργός αποκτά και πάλι χειμερινό κινηματογράφο, στον οποίο δίνει και το όνομά του: Cine Χολαργός. Πολύ μικρότερη από την αρχική αίθουσα καθώς οι χώροι είχαν αλλάξει χρήση με τα χρόνια, η καινούργια ήταν ιδιαίτερα κομψή, φιλική και φιλόξενη, εξοπλισμένη με Dolby ήχο, αναπαυτικές πολυθρόνες και προσεγμένο διάκοσμο. Η είσοδος ήταν και πάλι επί της Λεωφόρου Μεσογείων, με ένα μικρότερο φουαγέ, φωτεινή και εντυπωσιακή. Η δεύτερη περίοδος λειτουργίας δείχνει επιτυχημένη, αφού η γεωγραφική του θέση ως μοναδικό χειμερινό σινεμά στην ευρύτερη περιοχή Χολαργού-Παπάγου-Αγίας Παρασκευής και Κάτω Χαλανδρίου, του δίνει σημαντικό πλεονέκτημα. Με προγραμματισμό δημοφιλών ταινιών Α' Προβολής και με διαρκείς αναβαθμίσεις, το Cine Χολαργός είναι ένας φροντισμένος κινηματογράφος γειτονιάς (ή γειτονιών), ο οποίος μάλιστα ευνοείται από την άνθιση της Μεσογείων με νέα και πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ δεξιά και αριστερά τού σινεμά.

Η είσοδος του Cine Χολαργός βρίσκεται επί της Μεσογείων, πολύ κοντά στον σταθμό του μετρό και είναι έντονα φωτισμένη. Η επιγραφή του καλύπτει τη μία από τις δύο πινακίδες επάνω από τις τζαμένιες πόρτες της πρόσοψης, ενώ στην άλλη αναρτάται πάντα η αφίσα της ταινίας που προβάλλεται. Υπάρχει και μια φωτεινή επιγραφή στο μπαλκόνι που βρίσκεται επάνω από την είσοδο, αλλά είτε είναι σβηστή είτε δεν ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα φώτα. Το ταμείο βρίσκεται σε κουβούκλιο στα αριστερά της εισόδου, ενώ αμέσως μετά τις πόρτες που διακοσμούν αφίσες ταινιών θα περάσετε σε ένα μικρό φουαγέ, με το μπαρ να βρίσκεται στα αριστερά σας. Λίγα σκαλάκια πιο κάτω θα συναντήσετε την πόρτα για την αίθουσα από την οποία περνάτε (κάθετα) στην πίσω δεξιά πλευρά της.

Τα ξύλινα διακοσμητικά πάνελ στους ανοιχτόχρωμους πλαϊνούς τοίχους είναι όμορφα φωτισμένα και δημιουργούν μια κομψή αίσθηση στον χώρο, κόντρα στα μέχρι πρόσφατα γκρι και μαύρα καθίσματα που είναι τοποθετημένα σε τρία μπλοκ με δύο κάθετους διαδρόμους. Η οθόνη δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά είναι επαρκής, αφού τόσο είναι το μέγεθος που της επιτρέπει ο διαθέσιμος χώρος. Με αναλογίες σινεμασκόπ και καλό ύψος που επιτρέπει την απρόσκοπτη θέαση από οποιοδήποτε σημείο, εξυπηρετεί ουσιαστικά τις ανάγκες της αίθουσας. Η προβολή είναι ψηφιακή με σύστημα της Dolby ενώ Dolby είναι και ο ψηφιακός ήχος που ακούγεται καθαρός, σε καλή ένταση και με διακριτά περιφερειακά.

Το φθινόπωρο του 2021, ο κινηματογράφος επανελειτούργησε μετά τις απανωτές καραντίνες, ανανεωμένος, με νέες πολυθρόνες, σε νέα διάταξη και με νέο, μωβ χρώμα.


Cine Χολαργός

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερους θερινούς κινηματογράφους θα βρείτε συγκεντρωμένους εδώ. Για τη συγκεντρωτική λίστα των σινεμά, κλικ εδώ.

Σχόλια

  1. 1. Η Αλόμα λειτούργησε από το 1960-61 | εκτός από σινεμά και σαν χώρος εκδηλώσεων (Μάνος Λοΐζος πχ. κλπ)
    2. Η Αελλώ ήταν παραδίπλα στα ~150μ επί της Περικλέους, χειμερινός με -εν μέρει ανοιγόμενη οροφή, με σοβαρά προβλήματα ακουστικής, που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς μέσω επένδυσης με ...αυγουλιέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνο τον καιρό ο Χολαργός είχε τουλάχιστον 7 θερινά σινεμά (μαζί με την Ατλαντίδα, που ήταν κάτω από τη Μεσογείων επί της Αγ. Ιωάννου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)