Quai d'Orsay (2013)


Σατιρική κομεντί της Pathé, σε σκηνοθεσία Μπερτράν Ταβερνιέ, με τους Ραφαέλ Περσονάζ, Τιερύ Λερμίτ, Νιλς Άρεστρουπ, Ζυλί Γκαγέ, Αναΐς Ντεμπουστιέ. 

Ο Αρτύρ Βλαμίνκ, απόφοιτος της διακεκριμένης Εθνικής Σχολής Διοίκησης, προσλαμβάνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών ως Επικεφαλής Γλώσσας. Με άλλα λόγια, θα είναι αυτός που θα γράφει τους λόγους του Υπουργού, ενός υπερφίαλου, κομψευόμενου άνδρα, που περισσότερο τον νοιάζει η εντύπωση που προκαλεί ο ίδιος παρά τα έργα του ή η πολιτική της Κυβέρνησης. Με γνώμη που αλλάζει κάθε μέρα (συχνά περισσότερο από μία φορά σε μια μέρα), ο Αλεξάντρ Ταγιάρ ντε Βορμ κάνει τη ζωή του ανίδεου Αρτύρ μαρτύριο, με τις συνεχείς εναλλαγές στη διάθεσή του και -ως αποτέλεσμα- στην πολιτική του.

Χαριτωμένη σάτιρα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής στη Γαλλία (αλλά αν το καλοσκεφτείτε, όχι μόνο εκεί), από έναν κεφάτο Ταβερνιέ που κινηματογραφεί με νεύρο και ρυθμό τους ήρωές του να σπαταλάνε άχρηστες ώρες διασχίζοντας τους διαδρόμους του Υπουργείου στην Αποβάθρα Ορσαί, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν την τελευταία παραξενιά του προϊσταμένου τους, η διάθεση και οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζονται -μεταξύ άλλων- και από την κλίκα των σφουγγοκωλάριων που εννοείται πως τον περιστοιχίζουν. Απολαυστικός μέσα στη ναρκισσιστική γοητεία του ο Τιερύ Λερμίτ ως ο το Νόμπελ αναμένων Υπουργός Εξωτερικών, συγκρατημένος μέσα στην αφέλεια της άγνοιας ο Ραφαέλ Περσονάζ, στον ρόλο του χαμένου στη μετάφραση κειμενογράφου, αποδίδουν αμφότεροι πειστικά το σενάριο-ποταμό, το οποίο μάλιστα βασίζεται σε κόμικ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)