Teströl és lélekröl (2017)


Ελληνικός τίτλος: Η ψυχή και το σώμα

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Ίλντικο Ένιεντι, με τους Γκέζα Μορσκάνιυ, Αλεξάντρα Μπόρμπελυ, Ζόλταν Σνάιντερ, Έρβιν Νάγκυ. 

Ο Έντραν, ένας μεσήλικας άντρας, με ανάπηρο το αριστερό του χέρι, εργάζεται ως προϊστάμενος σε ένα σφαγείο στη Βουδαπέστη. Τυπικός, κάπως ψυχρός και απομονωμένος, ο Έντραν δείχνει ενδιαφέρον για τη νέα υπεύθυνη ποιότητας που αντικαθιστά μια άλλη υπάλληλο που παίρνει άδεια τοκετού. Η Μαρία, η νέα άφιξη στο σφαγείο, προκαλεί για την ακρίβεια την προσοχή όλων των εργαζομένων, με την τυπική -στα όρια του ρομπότ- συμπεριφορά της και με την αυστηρή ακολουθία των κανόνων και των προδιαγραφών. Όταν η αστυνομία καλείται να ερευνήσει μια κλοπή αναβολικών από την αποθήκη του σφαγείου, όλοι οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από ψυχιατρική εκτίμηση ώστε να βρεθεί ο ένοχος. Καθώς μια ερώτηση στο πλαίσιο του ψυχολογικού προφίλ είναι "τι ονειρευτήκατε χθες;", ο Έντρε και η Μαρία συνειδητοποιούν πως ονειρεύονται το ίδιο πράγμα: πως είναι δύο ελάφια που ερωτεύονται μέσα στο χιονισμένο δάσος. 

Ένα αλλόκοτο παραμύθι μοναχικών και αποκλεισμένων -από τον ίδιο τους τον εαυτό- ανθρώπων είναι αυτό το ουγγρικό ψυχόδραμα, που αφηγείται μια ονειρική -κυριολεκτικά- ερωτική ιστορία μέσα στους τοίχους ενός σφαγείου. Δυο άνθρωποι μόνοι, ανίκανοι να νιώσουν, τεμαχισμένοι συναισθηματικά όπως τα ζώα που κομματιάζονται καθημερινά δίπλα τους, ξαφνικά βρίσκουν διέξοδο στα όνειρά τους, όπου συναντιούνται και ερωτεύονται. Όμως, τι κι αν οι ψυχές τους ήρθαν τόσο κοντά; Τα σώματά τους δείχνουν μίλια μακριά το ένα από το άλλο, ανίκανα να μοιραστούν αυτό που νιώθουν στον ύπνο τους. Ρεαλιστικό και παραισθητικό ταυτόχρονα, το φιλμ είναι μια διαρκής κόντρα ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, της ζωής που ζούμε και της ζωής που ονειρευόμαστε να ζήσουμε. Ποιητικό όσο και αληθινό, έχει μια ευλογημένη πρωταγωνίστρια που κατορθώνει να δώσει υπόσταση σε έναν ρόλο που είναι σκέτη απειλή για οποιονδήποτε ηθοποιό δεν κατανοήσει το βάθος του και τα όριά του. Εξίσου πρωταγωνιστές σε αυτό το ταξίδι στα άδυτα της ψυχής είναι η φωτογραφία του Μάτε Χέρμπάι, που κρατάει μαγικά την ισορροπία ανάμεσα στο σκληρό είναι και στο ευαίσθητο όνειρο, αλλά και ο συνδυασμός ήχων και μουσικής (Άνταμ Μπάλαζ) που σε ταξιδεύουν από τους θορύβους του σφαγείου στις σιωπές του χιονισμένου δάσους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)