Lars and the real girl (2007)


Ελληνικός τίτλος: Ο Λαρς και η κούκλα του

Δραματική κομεντί της MGM, σε σκηνοθεσία Κραιγκ Γκιλέσπι, με τους Ράυαν Γκόσλινγκ, Έμιλυ Μόρτιμερ, Πωλ Σνάιντερ, Κέλλι Γκάρνερ. 

Ο Λαρς είναι ένας λιγομίλητος νεαρός άντρας που ζει στο γκαράζ του πατρικού του σπιτιού, όπου μένουν ο αδελφός του και η γυναίκα του. Παρά τις όποιες προσπάθειες από την πλευρά τους, εκείνος προτιμά να μένει μόνος του, απόμακρος όχι μόνο από την οικογένειά του αλλά και από τους συναδέλφους του. Λίγο αλαφροΐσκιωτος, λίγο φοβισμένος, λίγο με συμπεριφορά μικρού παιδιού, ο Λαρς αλλάζει εντελώς όταν αγοράζει μια ακριβή και πολυτελείας κούκλα για σεξ, την οποία ονομάζει Μπιάνκα και τη συστήνει σε όλους σαν την κοπέλα του. Πεπεισμένοι όλοι πως πλέον έχει χάσει ντιπ για ντιπ τα λογικά του, τόσο η οικογένειά του όσο και ολόκληρη η μικρή πόλη αποδέχονται την παραίσθηση του Λαρς και υποδέχονται την "Μπιάνκα" στη ζωή τους. 

Αλλόκοτο, μικρό φιλμάκι με ιδιαίτερη ιστορία που όμως αναδεικνύεται σε κάτι ακόμα καλύτερο χάρη στην ερμηνεία του Ράυαν Γκόσλινγκ. Πραγματικά είναι να απορείς με τον τρόπο που απευθύνεται στην άψυχη κούκλα και με τη συμπεριφορά του να κάνει κι εσένα που τον παρακολουθείς να την αποδέχεσαι σαν αληθινό άνθρωπο. Εκεί, άλλωστε, έγκειται και η μαγεία της ταινίας, καθώς μία παραίσθηση ενός -κατά γενική ομολογία- τρελού (ή έστω ημίτρελου) ανθρώπου προκαλεί τη συλλογική αντίδραση μιας ολόκληρης πόλης που αποδέχεται την τρέλα του Λαρς ως ένδειξη ότι αποδέχεται και αυτόν τον ίδιο. Ταυτόχρονα δε, αυτή η κούκλα για σεξ χάνει πλήρως την "ταυτότητα" και τον ρόλο για τον οποίο έχει κατασκευαστεί (ο Λαρς τη σέβεται και ουδέποτε κάνει έρωτα μαζί της, ενώ ούτε καν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι) και είναι αυτή που φέρνει κοντά μια ολόκληρη κοινότητα. Πολύ ενδιαφέρουσα παραβολή με απαραίτητες νότες χιούμορ που απομακρύνουν την καταφανή "αρρώστια" της αρχικής ιδέας, με κρυμμένα αποθέματα ανθρωπιάς και έξυπνο σχολιασμό της κοινωνικής συλλογικότητας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)