Når dyrene drømmer (2014)


Ελληνικός τίτλος: Όταν ξυπνά το θηρίο

Ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία Γιόνας Αλεξάντερ Άρνμπυ, με τους Σόνια Σουλ, Λαρς Μίκκελσεν, Σόνια Ρίχτερ, Γιάκομπ Όφτεμπρο. 

H 16χρονη Μαρί ζει σε μια παραθαλάσσια πόλη της Δανίας μαζί με τον πατέρα της και την άρρωστη μητέρα της. Με τις ημέρες της να κυλούν αδιάφορα μέσα στην ησυχία και τη ρουτίνα της περιοχής, όλα αλλάζουν όταν μυστηριώδεις θάνατοι αρχίζουν να πανικοβάλλουν τους κατοίκους, ενώ η ίδια παρατηρεί κάποιες μυστηριώδεις αλλαγές στο σώμα της. Χαμένη μέσα στο έρημο σκανδιναβικό τοπίο, από το οποίο ωφελείται ιδιαίτερα, η ταινία αφηγείται με αργό αλλά κλιμακούμενο ρυθμό μια παραβολή ενηλικίωσης και επιβίωσης. Το ήσυχο και μοναχικό κορίτσι που αντιμετωπίζει την εχθρική σχεδόν συμπεριφορά των ανδρών συναδέλφων της στην επεξεργασία ψαριών όπου εργάζεται, διεκδικεί τη θέση της και τη ζωή της μέσα από τις παράξενες καταβολές της. 

Μια ιστορία αλλαζόμορφου τρόμου μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό δράμα από τον δανό σκηνοθέτη, ο οποίος δείχνει να ενστερνίζεται το ενδιαφέρον κινηματογραφικό ύφος του σκανδιναβικού σινεμά. Με ένα σενάριο, όμως, λίγο -τόσο σε διάρκεια όσο και ευρύτερη έκταση- η ταινία, παρά τις σοβαρές προθέσεις της, δεν κατορθώνει να αναδειχθεί πλήρως στην αλληγορία που οραματίζεται και τελικά παραπαίει ανάμεσα σε μια ρεαλιστική (αλλά όχι αρκούντως τρομακτική) ταινία τρόμου και ένα αλλόκοτο ψυχολογικό δράμα με φανταστικές προεκτάσεις.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)