Μόνο για μια νύχτα (1958)


Δραματική ταινία της Ν. Σαμπατάκος & Υιός, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πλυτά, με τους Γιώργο Φούντα, Βούλα Ζουμπουλάκη, Χριστόφορο Νέζερ. 

Όταν η διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο διακόπτεται από την αστυνομία, ο Δημήτρης βρίσκει καταφύγιο στο δωμάτιο μιας νεαρής πόρνης, της Άννας. Λέγοντας ψέματα ο ένας στον άλλον για το παρόν τους, περνούν ένα 48ωρο μαζί, ελπίζοντας πως αυτή θα μπορούσε να είναι και η ζωή τους. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον θέμα και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή η ταινία: δυο άγνωστοι άνθρωποι που ερωτεύονται μέσα σε μια νύχτα (άντε δύο), παρουσιάζοντας ο ένας στον άλλον μιαν παραποιημένη ιστορία της ζωής τους. Θα μπορούσε έως και να είναι ένα εξαιρετικό θεατρικό. Έλα, όμως, που δεν υπάρχει το σενάριο και οι διάλογοι για να υποστηρίξουν το εγχείρημα. Προσθέστε δε τη φτώχεια της παραγωγής, τον σαν ψεύτικο ασύγχρονο ήχο και τις απίστευτες συμπτώσεις προς το φινάλε που συμπαρασύρουν κάθε καλό στοιχείο της ταινίας. Πάντως, έχει ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο που προσδίδει ειδικό βάρος στο φιλμ και περισώζει τους ανεπαρκείς διαλόγους, έχει μια πολλή ωραία σκηνή προς το τέλος με τα χρήματα που ο Δημήτρης αφήνει στο τραπέζι της Άννας (κορυφαία ιδέα που πάει εντελώς χαμένη), έχει και τη γραφική φιγούρα του Σείριου (Χριστόφορος Νέζερ), ιδιοκτήτη της τέντας των θαυμάτων και πατρικής φιγούρας της Άννας. Αν μη τι άλλο, έχει και κάμποσα εξωτερικά γυρίσματα στο λιμάνι και τις γειτονιές του Πειραιά που δίνουν ένα ιστορικό ενδιαφέρον στην ταινία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)