Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (1955) (Α/Μ)



Ηθογραφική κομεντί της Finos, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με τους Μίμη Φωτόπουλο, Βασίλη Αυλωνίτη, Τζένη Καρέζη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Χρήστο Τσαγανέα. 

Δύο από τους τελευταίους λατερνατζήδες της Αθήνας, ταξιδεύουν με τα πόδια σε ένα χωριό για το τοπικό πανηγύρι, καθώς η πρωτεύουσα δεν τους σηκώνει πια. Στον δρόμο συναντούν μια νεαρή κοπέλα που τους λέει μια ιστορία άλλα αντί άλλων για το πώς βρέθηκε εκεί, ενώ στην πραγματικότητα το έχει σκάσει από το σπίτι της για να αποφύγει τον από συνοικέσιο γάμο που της έχει επιβάλλει ο πατέρας της. Με μεγάλη χρηματική αμοιβή για όποιον την εντοπίσει και την παραδώσει στην αστυνομία, οι δύο καλόκαρδοι λατερνατζήδες πρέπει να αποφασίσουν αν θα την παραδώσουν για να σωθούν μία και καλή από τη φτώχεια τους ή εάν θα τη βοηθήσουν να βρει τον καλό της που την αγαπά. 

Ο Αλέκος Σακελλάριος (ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος) υπογράφει μία από τις καλύτερες ταινίες της φιλμογραφίας του αλλά και μία από τις καλύτερες του ελληνικού σινεμά. Το σενάριο όχι μόνο πιάνει τον παλμό μιας Αθήνας που αλλάζει και που εξορίζει όσους δεν έχουν θέση στη νέα της μορφή, αλλά βγάζει την κάμερα στον δρόμο, σε ένα πρωτότυπο και ασυνήθιστο για την εποχή road movie, με σωστούς ρυθμούς, φροντισμένες και προσγειωμένες ερμηνείες, αλλά και ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας δεν καταφεύγουν σε καμία υπερβολή, έχουν αυθεντικότητα και ειλικρίνεια και μάλιστα αφήνουν πίσω -κατά το δυνατόν- τη μανιέρα τους ώστε να υπηρετήσουν τους ρόλους τους. Τεράστια επιτυχία διαχρονικά, με τη μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι να αποκτούν κλασσική διάσταση, η "λατέρνα" είναι η πρώτη ελληνική ταινία που απέκτησε sequel, τρία χρόνια αργότερα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)