Man in an orange shirt (2017)


Δραματική μίνι-σειρά δύο ωριαίων επεισοδίων του BBC, σε σκηνοθεσία Μάικλ Σάμιουελς, με τους Βανέσσα Ρέντγκρέηβ, Τζούλιαν Μόρρις, Όλιβερ Τζάκσον-Κοέν, Ντέηβιντ Γκυάσι, Τζούλιαν Σαντς, Τζοάννα Βάντερχαμ. 

Δύο εποχές, δύο ερωτικές ιστορίες στη Μεγάλη Βρετανία του χθες (τέλη Β' Παγκοσμίου Πολέμου) και του σήμερα. Από τη μία, δυο άντρες που γνωρίζονται μέσα στον πόλεμο, ερωτεύονται, αγαπιούνται και ονειρεύονται μια ζωή μαζί, χωρίς αυτό να γίνεται εφικτό μέσα στο κοινωνικό και νομικό πλαίσιο της εποχής που δίωκε τους ομοφυλόφιλους ως εγκληματίες. Και από την άλλη, στη σημερινή εποχή, όταν ο έρωτας έχει απελευθερωθεί, ένας άλλος άντρας αναλίσκεται σε ξεπέτες μέσω εφαρμογών στο κινητό, αδυνατώντας να μοιραστεί οτιδήποτε περισσότερο από μια ώρα στο κρεβάτι με τους περιστασιακούς συντρόφους του. 

Η κλασσική σφραγίδα ποιότητας της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης δίνει το στίγμα αυτής της ενδιαφέρουσας μίνι σειράς, που όμως, κατά την προσωπική μου γνώμη, χάνει την όποια δυναμική της ακριβώς λόγω του επεισοδιακού του χαρακτήρα της. Μια ιστορία που διαφορετικά μονταρισμένη και ένα σενάριο που αν είχε ντεκουπαριστεί διαφορετικά θα έδιναν μια έξοχη ενδεχομένως δίωρη τηλεταινία, εδώ αδικείται από το σπάσιμό της σε δύο μεμονωμένα επεισόδια, ένα για κάθε εποχή. Με το πρώτο σαφώς ανώτερο, και βαθύτατα πιο συγκινητικό, και το δεύτερο απλά συμπαθές (παρά το αντιπαθές του πρωταγωνιστή του, ο οποίος τι ζόρι τραβάει ουδείς καταλαβαίνει), η σειρά στο σύνολό της παρουσιάζεται άνιση. Σαφέστατα και οι δύο ιστορίες συνδέονται κάτω από αυτόν τον άνδρα με το πορτοκαλί πουκάμισο του τίτλου (και πάλι η δύναμη έγκειται στο πρώτο μέρος), ενώ η αναγκαία (για εμάς και τους ήρωες) κάθαρση του φινάλε έχει συγκίνηση και αγαλλίαση. Θα επιμείνω, όμως, πως η αφήγηση των δύο ιστοριών έτσι αυτόνομη όπως επελέγη να γίνει (αντί, ας πούμε, μιας παράλληλης εξιστόρησης) κάνει το τελικό αποτέλεσμα μονόβαρο, προς όφελος του πρώτου μέρους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)