Estiu 1993 (2017)


Ελληνικός τίτλος: Ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Κάρλα Σιμόν, με τους Λάγια Αρτίγας, Πάουλα Μπλάνκο, Έτνα Καμπίγιο, Τζορντί Φιγκουέρας, Μπρούνα Κουζί, Νταβίντ Βερταγκoυέρ.

Μετά τον θάνατο της μητέρας της, η μόλις 6 χρονών Φρίντα πηγαίνει να περάσει το καλοκαίρι της στην αγροικία του θείου της. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και φροντίδα, μα και γαλήνιο χάρη στην ομορφιά και την απλόχερη ηρεμία του τοπίου, η μικρούλα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, χωρίς ακόμα να μπορεί καλά-καλά να αποδεχθεί και να κατανοήσει τις έννοιες του θανάτου και της απώλειας. Κι όσο οι ζεστές μέρες διαδέχονται η μία την άλλη, η φαινομενική ραστώνη της καθημερινότητας οδηγεί σε μονοπάτια ανήσυχα στην ψυχούλα της Φρίντα, αφού  η ξαφνική απουσία των γονιών της προκαλεί μια άγνωστη ανησυχία που στο μυαλό της την αντιλαμβάνεται σαν απειλή.

Τρυφερό, ευαίσθητο, ειλικρινές και με ψυχούλα φιλμ, γυρισμένο και γραμμένο τίμια και με καθάρια ματιά από την πρωτοεμφανιζόμενη Κάρλα Σιμόν, που επιλέγει να στρέψει την προσοχή και τον φακό της στο άλλοτε αμήχανο, άλλοτε φοβισμένο αλλά πάντοτε φωτεινό πρόσωπο της λιλιπούτειας ηρωίδας του. Χωρίς σκηνοθετικά τερτίπια, η προσοχή που δίνεται στο σενάριο και τη σκηνοθεσία επιτρέπουν στην αφήγηση να γίνεται σαν σε πρώτο πρόσωπο από την οπτική της μικρής Φρίντα, χωρίς όμως ποτέ αυτό να γίνεται εμφανές ή επιτηδευμένο. Κάθε σκηνή μοιάζει να περνά στην οθόνη έτσι όπως την αισθάνεται εκείνη, με αποτέλεσμα κι εμείς να γινόμαστε συμμέτοχοι του ψυχισμού της καθώς μοιραζόμαστε την ίδια αμηχανία και την ίδια ανασφάλεια όσο προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε τα νέα δεδομένα. Εκεί που βγάζεις το καπέλο στην ταινία είναι πως μολονότι έχει να κάνει με μικρό παιδί στον πρώτο ρόλο, αποφεύγει με μαεστρία όλα τα μελιστάλαχτα κλισέ, δίνοντας στην ηρωίδα της την ευκαιρία να βρει τον δρόμο της και τη θέση της στη νέα της ζωή. Εξαιρετικός παράγοντας που αναδεικνύει την ιστορία είναι και η φωτογραφία του Σαντιάγο Ρακάζ που καίει το πρόσωπο από τη ζέστη του καλοκαιρινού ήλιου, αλλά και που με τα έντονα κοντράστ ακολουθεί τις μεταπτώσεις της διάθεσης αυτών των ανθρώπων που οφείλουν να βρουν την αρμονία και την γαλήνη τους μετά την τραγωδία. Οι διάλογοι είναι στα Καταλανικά.

Υποψήφια για 8 βραβεία Γκόγια, κέρδισε 3: Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, Β' Αντρικού ο Νταβίντ Βερταγκoυέρ, Πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού η Μπρούνα Κουζί.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)