La terra trema (1948) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Η γη τρέμει

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Λουκίνο Βισκόντι, με τους Αντόνιο Αρτσιντιάκονο, Τζουζέπε Αρτσιντιάκονο, Βενέρα Μπονακόρσο, Νικόλα Καστορίνο, Ρόζα Καταλάνο, Ρόζα Κοστάνζο, Άλφιο Φικέρα, Καρμέλα Φικέρα.

Σε ένα μοναχικό ψαροχώρι της Σικελίας, ο φιλόδοξος νεαρός Ντόνι Βαλάστρο, κουρασμένος από την εκμετάλλευση των χονδρεμπόρων, πείθει τους δικούς του να βάλουν υποθήκη το σπίτι τους και να αγοράσουν τη δική τους βάρκα, ώστε να κάνουν μόνοι κουμάντο στην ψαριά τους. Στην αρχή το εγχείρημα στέφεται με επιτυχία, όμως μια καταιγίδα ρημάζει τη βάρκα και πλέον η οικογένεια χάνει ό,τι είχε και δεν είχε.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά η μυθοπλασία δεν είχε παντρευτεί τόσο άριστα την τεκμηρίωση. Το εξαιρετικό εγχείρημα του Βισκόντι και η επιτομή του ρεαλισμού μπορεί να αποτελεί αναμφισβήτητα προϊόν μυθοπλασίας, όμως η επιλογή του σκηνοθέτη να τη γυρίσει σε φυσικούς χώρους και με πρωταγωνιστές τους πραγματικούς κατοίκους του χωριού, μετατρέπουν την ταινία σε ντοκουμέντο της εποχής, της κοινωνίας και του τόπου ολόκληρου. Το δε συγκλονιστικό στην παρακολούθηση της ταινίας είναι οι αντιθέσεις της. Έτσι, από τη μία πλευρά έχουμε τη δεξιοτεχνία στη σκηνοθεσία να κοντράρει από την άλλη τα αγνά, ανεπιτήδευτα πρόσωπα των πρωταγωνιστών που δεν προσποιούνται τους ηθοποιούς, γεγονός που πιστοποιεί ακόμη περισσότερο την αλήθεια του κάθε ήρωα ξεχωριστά. Την ίδια στιγμή, το μέγεθος της παραγωγής με τη μεγάλη διάρκεια που τη μετατρέπει σε έπος συναντά αρμονικά τη φτώχεια και τη σπαρακτική απλότητα των σπιτιών και των κουρελιασμένων ρούχων, ενώ οι διάλογοι στη σικελική γλώσσα μετατρέπουν το τοπίο σε αλλόκοσμο τόπο βγαλμένο από τα παραμύθια, την ίδια στιγμή που σφραγίζουν τον αβάσταχτο ρεαλισμό της. Από μια αντίθεση άλλωστε γεννήθηκε η ταινία και στο μυαλό του Βισκόντι, καθώς ο ίδιος είχε ανέκαθεν σκοπό να μεταφέρει στο σινεμά το μυθιστόρημα "Το σπίτι με τη μουσμουλιά" του Τζοβάννι Βέργκα, την ίδια στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας τού είχε αναθέσει ένα ντοκυμανταίρ για τους ψαράδες ως μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. "Η γη τρέμει" είναι εν τέλει το αμάλγαμα των δύο εγχειρημάτων που παντρεύτηκαν μοναδικά μέσα από τις αντιθέσεις τους και παρέδωσαν αυτή τη μοναδική στιγμή στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Διεθνές Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)