Phaedra (1962) (A/M)



Ελληνικός τίτλος: Φαίδρα

Δραματική ταινία της United Artists σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν, με τους Μελίνα Μερκούρη, Ραφ Βαλόνε, Άντονυ Πέρκινς, Τζαβαλά Καρούσο, Ανδρέα Φιλιππίδη, Ζωρζ Σαρρή, Ολυμπία Παπαδούκα.

Το καλοκαίρι εκείνο όλα έδειχναν να πηγαίνουν λαμπρά για την εφοπλιστική οικογένεια του Θάνου Κυρίλη και της γυναίκας του της Φαίδρας. Το νέο απόκτημα του στόλου του που φέρει το όνομα της λαμπερής του συζύγου μόλις καθελκύστηκε, οι συμφωνίες με τον γαμπρό του Ανδρέα πηγαίνουν κατ' ευχήν, ενώ ο πεθερός και πατριάρχης της οικογένειας δίνει την ευχή του στις αποφάσεις του. Τα πάντα προσφέρονται για γιορτή, με μοναδική παρασπονδία την απουσία του Αλέξη, του γιου του από τον πρώτο του γάμο, ο οποίος θεωρούσε τη Φαίδρα υπεύθυνη για τον χωρισμό των γονιών του. Όταν ο Θάνος τής ζητά να συναντήσει τον Αλέξη στο Λονδίνο και να τον πείσει να περάσουν το καλοκαίρι τους όλοι μαζί σαν οικογένεια, ποτέ του δεν φανταζόταν ότι άνοιγε την πόρτα στον πιο καταστροφικό και παράφορο έρωτα θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ. 

Ο Ζυλ Ντασέν σκηνοθετεί τη μούσα του και τον μεγάλο του έρωτα, τη Μελίνα, και διασκευάζει μαζί με τη Μαργαρίτα Λυμπεράκη τον Ιππόλυτο του Ευρυπίδη, μεταφέροντάς τον στη σύγχρονη Ελλάδα των '60s, όταν η χώρα έμοιαζε να λάμπει ανέμελη, έχοντας να επιδείξει Ωνάσηδες, Ύδρες, Ολυμπιακές, πάρτυ, όμορφα νιάτα και μια βαθιά ανάγκη να γίνει ένα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια στιγμή βέβαια γυρίζει μία από τις πλέον άνισες ταινίες του, όμως ξέρετε κάτι; Δεν σου καίγεται καρφί. Η "Φαίδρα" είναι από αυτές τις στιγμές του σινεμά όταν τα λάθη (και έχει κάμποσα) δεν μετράνε, οι αδυναμίες μετατρέπονται σε νάζι και εν τέλει το πάθος, η δύναμη και οι στιγμές της σε παρασέρνουν στον κόσμο της όπου επιθυμείς να παραδοθείς άνευ όρων. Οπότε, η υπερβολικά εύθραυστη (στα όρια της αφέλειας) ερμηνεία του Άντονι Πέρκινς, οι "επιδαύριες" υπερβολές της Μελίνας και η αμετροέπεια στην εκφορά των αγγλικών διαλόγων από έλληνες ηθοποιούς (γεγονός που δεν απασχολούσε και κανέναν ιδιαίτερα αφού η ταινία μεταγλωττισμένη θα παιζόταν σε κάθε χώρα) δεν μπορούν να φρενάρουν ποτέ τη δύναμη του "σ' αγαπώ" της Φαίδρας προς τον Αλέξη, ούτε της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη που με τις εξαίσιες τζαζ ενορχηστρώσεις απογειώνει τις στιγμές. Και ανεξαρτήτως όλων υπάρχει η Μελίνα, που ήξερε πολύ καλά τις δικές της αδυναμίες και πώς να τις μετατρέψει σε απίστευτη δύναμη, διεκδικώντας τα πάντα για την πάρτη της και κάνοντας ολόκληρη την ταινία προσωπική της υπόθεση. 

Η Θεώνη Βαχλιώτη Ώλντριτζ ήταν υποψήφια για Όσκαρ Κοστουμιών (σε ασπρόμαυρη ταινία). Στα BAFTA η ταινία είχε αποσπάσει δύο υποψηφιότητες: Καλύτερης Ταινίας Άλλης Προέλευσης και Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού. Η Μελίνα ήταν και υποψήφια Χρυσής Σφαίρας Α' Γυναικείου σε δραματική ταινία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)