The office (3 Σαιζόν, 2001-2003)



Ελληνικός τίτλος: Το γραφείο

Κωμική σειρά του BBC, δημιουργία των Ρίκυ Ζερβαί και Στήβεν Μέρτσαντ, με τους Ρίκυ Ζερβαί, Μάρτιν Φρήμαν, Μακένζι Κρουκ, Λούσυ Ντέηβις, Πάτρικ Μπαλάντι.

Το BBC αποφασίζει να γυρίσει ένα ντοκυμανταίρ στους χώρους εργασίας μιας χαρτεμπορικής εταιρείας, σε κάποια μίζερη και γκρίζα βιομηχανική πόλη, οπότε στέλνει στο γραφείο της τις κάμερες για να καταγράψουν την καθημερινότητα των εργαζομένων. Πρώτος (θεωρητικά) τη τάξει είναι ο προϊστάμενος Ντέηβιντ Τρεντ, ένας αντιπαθέστατος κατά βάση χαρακτήρας, ο οποίος πιστεύει (στα αλήθεια) πως είναι το πιο κουλ, άνετο, αστείο και δημοφιλές αφεντικό που πέρασε ποτέ από εκεί, γεγονός βέβαια που ακυρώνεται από τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων του, υφισταμένων και ανωτέρων. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος -που προφανώς δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα- χρησιμοποιεί τις κάμερες για να αναδειχθεί σε σταρ του ντοκυμανταίρ, γελοιοποιώντας στην πραγματικότητα τον εαυτό του, αφού και χαζομάρες λέει και κάνει και αδιαφορεί για την πραγματικότητα που οι ίδιες οι κάμερες καταγράφουν σχεδόν όλη την ημέρα, κάθε μέρα. Με την απειλή της διοίκησης για μειώσεις προσωπικού και συγχώνευση των δύο περιφερειακών γραφείων της, ο Ντέηβιντ πρέπει να σώσει τον εαυτό του και τους υπαλλήλους του, αλλά κατά πως φαίνεται η επαφή του με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της είναι σχεδόν μηδαμινή.

Εξαιρετική, πολυβραβευμένη, εμβληματική και πρωτότυπη κωμική σειρά που θεωρείται (και όχι αδίκως) από τις καλύτερες της βρετανικής τηλεόρασης, ενώ το remake της συνάντησε αντίστοιχη επιτυχία στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου επίσης παίχτηκε για πολλά χρόνια. Η ιδέα του ψευδοντοκυμανταίρ που δίνει το στίγμα της σειράς αξιοποιείται στο έπακρο καθώς ακολουθούνται όλες οι συμβάσεις του είδους, με τους ηθοποιούς να παίζουν τους ρόλους τους ανεπιτήδευτα (και καλά), την ίδια στιγμή που η φωτογραφία, το μοντάζ και ο ήχος της σειράς έχουν αυτό το αφτιασίδωτο ύφος ενός reality. Βέβαια, αυτό που κάνει τη σειρά ξεχωριστή είναι το κείμενο και οι ερμηνείες, που βουτάνε στα σώψυχα της βρετανικής συμπεριφοράς και σε χαρακτήρες αληθινούς, ακόμα και μέσα από την υπερβολή τους. Το ταλέντο σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή είναι πως παρουσιάζεται ως απλοϊκό, προχειροφτιαγμένο (όσο ένα reality) και χοντροκομμένο, κάτι που στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω του ώρες δουλειάς και φροντίδας, παράλληλα με απίστευτη σημασία στη λεπτομέρεια. Κι όπως πολύ σοφά έχει ειπωθεί, χρειάζεται να γνωρίζεις κάτι άριστα ούτως ώστε να προσποιηθείς πως το φτιάχνεις λάθος. Η σειρά έχει βραβευθεί μέσα στα χρόνια με Χρυσές Σφαίρες, Emmy και Bafta.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)