The Adventurers (1970)


Ελληνικός τίτλος: Επικίνδυνοι τυχοδιώκτες

Δραματική περιπέτεια της Paramount σε σκηνοθεσία Λιούις Γκίλμπερτ, με τους Μπεκίμ Φέμιου, Σαρλ Αζναβούρ, Κάντις Μπέργκεν, Άλαν Μπάντελ, Τόμυ Μπέργκρεν, Ντέλια Μποκάρντο, Έρνεστ Μπόργκνάιν, Ροσάνο Μπράτσι, Γιώργο Βογιατζή, Ολίβια ντε Χάβιλαντ, Φερνάντο Ρέυ.

Ο Νταξ Ξένος, στα δέκα του μόλις χρόνια, βλέπει τη μητέρα του και την αδελφή του να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια του από τους στρατιώτες της κυβέρνησης που οι επαναστάτες αγωνίζονται να ρίξουν. Για να του σώσει τη ζωή, ο πατέρας του τον στέλνει στο σπίτι του Ρόχο, ηγέτη της επανάστασης, ο οποίος εν τέλει θα αναλάβει και την προεδρία της χώρας, φέρνοντας μαζί του την πολυπόθητη από όλους ειρήνη. Τα χρόνια περνούν και πλέον ο Νταξ ζει στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του έχει τοποθετηθεί ως πρέσβης. Η περίοδος της νεανικής ανεμελιάς περνά γρήγορα όμως, όταν ο Ρόχο μετατρέπεται και αυτός σε αμείλικτο δικτάτορα που δολοφονεί τον πατέρα του Νταξ. Τώρα πια, με την οικογένειά του να έχει κυλιστεί στο αίμα της πατρίδας του για ιδανικά που δεν ευοδώθηκαν ποτέ, ο Νταξ πρέπει να αποκτήσει τη δύναμη και το χρήμα για να πάρει την εκδίκησή του.

Τρίωρο έπος από αυτά τα χαρακτηριστικά της εποχής, τα "μεγάλα", που προσέφεραν άπλετο και πλουσιοπάροχο θέαμα. Δικτάτορες στη Λατινική Αμερική, επαναστάτες, παιδικοί έρωτες, οικογενειακές τραγωδίες, δολοπλόκοι, προδότες, κοσμικές δεξιώσεις, ζιγκολό και ερωτικές συνευρέσεις συνθέτουν αυτόν τον γοητευτικό αχταρμά, στον οποίο χάνεται το μέτρο, αλλά που έχει μια ακαταμάχητη αφέλεια που γοητεύει. Το σενάριο είναι που έχει το βασικό πρόβλημα, καθώς ακολουθεί με τη μορφή τριών διακριτών κεφαλαίων το ανοικονόμητο μυθιστόρημα του "μπεστελερά" συγγραφέα Χάρολντ Ρόμπινς, ο οποίος υπήρξε η χαρά της τηλεοπτικής μίνι-σειράς (ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω το "79 Παρκ Άβενιου" που είχε παίξει η ΕΡΤ το 1978). Εάν λοιπόν οι "Επικίνδυνοι Τυχοδιώκτες" ήταν μίνι σειρά, τότε αυτή η σε κεφάλαια κατάτμηση του σεναρίου θα δούλευε εξαιρετικά ανά επεισόδιο. Στο σινεμά όμως, το σενάριο αυτό μοιάζει με τρεις ιστορίες κολλημένες σε μία και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο αντίληψης ως προς τη σκηνοθεσία. Ο πολύπειρος σκηνοθέτης Λιούις Γκίλμπερτ (έχει κάνει και 3 ταινίες Τζέημς Μποντ, έχει κάνει και το "Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα", έχει κάνει και το "Σίρλεϋ Βάλεντάιν") εδώ φαίνεται πως χάνει τον μπούσουλα, αλλάζοντας ύφος ανά χρονική περίοδο και καταφεύγοντας σε αχρείαστες "σεβεντίλες" που χαραμίζουν το τελικό αποτέλεσμα. 

Έλα όμως που η ιστορία έχει ίντριγκα και πάθη, έλα που όλο αυτό το ιλουστρασιόν έπος έχει κάτι το τραβηχτικό και το ακαταμάχητο και τελικά σε καθίζει απέναντί του και το παρακολουθείς με μια ένοχη ευχαρίστηση, παραβλέποντας (ή απλά αδιαφορώντας) για τα όποια λάθη του. Είναι και ο πρωταγωνιστής του όμως που ευθύνεται για το ακαταμάχητον της παρακολούθησης. Ο αλβανικής καταγωγής, γιουγκοσλάβος ηθοποιός Μπεκίμ Φέμιου (πρωταγωνιστής του διάσημου και πολυαγαπημένου στην Ελλάδα "Συνάντησα και ευτυχισμένους τσιγγάνους") έχει το τσαγανό, το φυζίκ και το ζωώδες ένστικτο στην ερμηνεία του που του χαρίζουν απλόχερα στόφα σταρ. Πλαισιωμένος από ένα διεθνές καστ, με τον Σαρλ Αζναβούρ στον ρόλο του κακού, από όμορφες ημίγυμνες γυναίκες, άλογα, άγρια τοπία και ματωμένες ανταλλαγές πυροβολισμών, ο Νταξ του Μπεκίμ Φέμιου είναι ένας ακαταμάχητος ήρωας που μετά από σχεδόν τρεις ώρες κατορθώνει και βγαίνει αλώβητος από αυτήν τη σκηνοθετική πανσπερμία των στυλ και το ανοικονόμητο σενάριο που πλήγωσαν ανεπανόρθωτα μια ταινία που σε άλλα χέρια θα είχε γίνει ένα συγκλονιστικό έπος. Πάντως, ακόμα και σήμερα, εάν την αντιμετωπίσεις με αθώα ματιά και καλοπροαίρετη διάθεση, περνάς υπέροχα. Εάν είστε παρατηρητικοί, θα εντοπίσετε τη "Μάνυπένυ" των ταινιών του Μποντ, Λόις Μάξγουελ σε μια δεξίωση, αλλά και την Άγγελο του Τσάρλι Τζάκλιν Σμιθ σε ένα σύντομο πέρασμα. Τέλος, για να τονώσω και το εθνικό μας φρόνημα, ο Γιώργος Βογιατζής που εμφανίζεται στο τρίτο μέρος είναι μια από τις καλύτερες φάτσες και ρόλους της ταινίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)