Just Mercy (2020)


Ελληνικός τίτλος: Αγώνας για δικαιοσύνη

Βιογραφικό δράμα της Warner σε σκηνοθεσία Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον, με τους Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τζέημι Φοξ, Μπρι Λάρσον, Ρομπ Μόργκαν, Τιμ Μπλέηκ Νέλσον, Ρέηφ Σπωλ.

Το 1989, ο ιδεαλιστής απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ Μπράυαν Στήβενσον, αποφασίζει να εγκαταλείψει τα μεγαλεπήβολα όνειρά της οικογενείας του για μια λαμπρή καριέρα στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και να ταξιδέψει στην Αλαμπάμα για να προσφέρει τη βοήθειά του σε όσους δεν έτυχαν αξιοπρεπούς και δίκαιης δικαστικής εκπροσώπησης. Μαζί με την εξίσου αφοσιωμένη στον σκοπό αυτό Εύα Άνσλεϋ ιδρύουν την Πρωτοβουλία Ίσης Δικαιοσύνης με πρώτο τους μέλημα την επανεξέταση υποθέσεων φυλακισμένων καταδικασμένων σε θάνατο. Από τους πρώτους που συναντά είναι ο Γουώλτερ "Τζώννυ Ντι" ΜακΜίλλαν, ένας Αφροαμερικανός καταδικασμένος για τον φόνο μιας λευκής νεαρής γυναίκας, με έναν φάκελο γεμάτο ανακρίβειες και ελλείψεις.

Κλασικότροπης αφήγησης βιογραφικό δράμα, φροντισμένο και αξιοπρεπές, ιδιαίτερα επίκαιρο μάλιστα στα χρόνια του #BlackLivesMatter αλλά προς τιμήν του επ' ουδενί στρατευμένο. Το διακύβευμα προκύπτει από τη δράση του κεντρικού του ήρωα που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επί ίσοις όροις απονομή της δικαιοσύνης, χωρίς προκαταλήψεις και κοινωνικούς, φυλετικούς ή άλλους περιορισμούς. Ως εκ τούτου η ταινία ακολουθεί τη διαδρομή της ζωής του δικηγόρου Μπράυαν Στήβενσον, επικεντρώνοντας στην υπόθεση του Γουώλτερ ΜακΜίλαν, ουσιαστικά της πρώτης που δικαίωσε τη δράση του και τον ανέδειξε σε διακεκριμένο υπερασπιστή της ισότητας και της δικαιοσύνης. Με σενάριο αφοσιωμένο στην κεντρική ιστορία και το οποίο ουδέποτε λοξοδρομεί ασκόπως, η ταινία χαίρει φροντισμένων ερμηνειών από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, υστερεί όμως στις μεγάλες στιγμές ή σε συναισθηματικές κορυφώσεις. Επιβλητική η παρουσία του Μάικλ Μπ. Τζόρνταν που τα λέει μπροστά στην κάμερα και πολύ σύντομα ενδεχομένως να μας απασχολήσει για σπουδαίους ρόλους, πολύπειρος και αρχοντικός ο Τζέημι Φοξ καθώς γνωρίζει πότε να κάνει πίσω στον ρόλο και να μην παρασυρθεί από οτιδήποτε άλλο πέραν του ζητούμενου, αναξιοποίητη στην ουσία της η Μπρι Λάρσον, σε έναν χαρακτήρα που ουδέποτε αναδεικνύεται. Αν πρέπει να προσέξετε κάποιον αυτός είναι ο Ρέηφ Σπωλ, που υποδύεται τον δημόσιο κατήγορο Τόμυ Τσάπμαν, που λέει περισσότερα με τις εκφράσεις παρά με τα λόγια, έχοντας μελετήσει τον ρόλο και δουλεύοντάς τον από μέσα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)