Dublin Murders (2019)


Αστυνομική σειρά των BBC/Starz, δημιουργία της Σάρα Φελπς, με τους Κίλιαν Σκοτ, Σάρα Γκρην.

Το καλοκαίρι του 1985, σε μια πόλη κοντά στο Δουβλίνο, τέσσερα παιδιά που έπαιζαν μέσα στο δάσος εξαφανίζονται προκαλώντας πανικό στους γονείς τους και την τοπική κοινωνία. Κάποιες ώρες αργότερα, η αστυνομία που ερευνούσε την περιοχή βρίσκει μόνο το ένα από τα παιδιά, ένα αγοράκι, να κρατιέται έντρομο από έναν κορμό, με τα παπούτσια του μούσκεμα στο αίμα και χωρίς να μπορεί να θυμηθεί το παραμικρό από όσα είχαν γίνει. 20 χρόνια αργότερα, αυτό το μικρό αγόρι έχει επιστρέψει στο Δουβλίνο ως αστυνομικός, κρύβοντας την πραγματική του ταυτότητα από όλους, πλην της συνεργάτιδάς του και ό,τι κοντινότερου έχει σε φίλη, της Κάσι Μάντοξ. Όμως, όταν ένα 13χρονο κορίτσι βρίσκεται δολοφονημένο στο ίδιο δάσος ξυπνούν μνήμες από τα τραυματικά περιστατικά του παρελθόντος.

Σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, ζοφερό και απόλυτα ρεαλιστικής αφήγησης, τούτο εδώ το αστυνομικό δράμα των 8 επεισοδίων σε βουτά από τον λαιμό από τις πρώτες κιόλας σκηνές και δεν σε αφήνει να ανασάνεις, ενόσω το μυστήριο βαθαίνει και τα αδιέξοδα διαδέχονται το ένα το άλλο. Θρίλερ μυστηρίου και συνάμα καλογραμμένο δράμα χαρακτήρων, το "Dublin Murders" αποτελεί ζοφερή κατάβαση στα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής και μαζί μια ρεαλιστική αναπαράσταση της έμφυτης, ανθρώπινης εγκληματικότητας. Στα παραπάνω συντελούν τόσο οι φροντισμένες ερμηνείες από το σύνολο του πολυπληθούς καστ όσο και η υποδειγματική φωτογραφία που παρέα με τη μουσική του Βόλκερ Μπέρτελμαν συνθέτουν στιγμές γεμάτες ένταση. 

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό ζόρι στη σειρά που της στερεί τη συνοχή. Η ιστορία βασίζεται σε δύο δημοφιλή μυθιστορήματα της Τάνα Φρεντς, το "Στο δάσος" και το "Ξένο δέρμα". Παρ' ότι το καλογραμμένο σενάριο υπογράφει η έμπειρη Σάρα Φελπς με πλειάδα εξαιρετικών σειρών στο ενεργητικό της ("Μεγάλες Προσδοκίες", "Και μετά δεν έμεινε κανένας", "Μάρτυρας Κατηγορίας", "A Very English Scandal"), εδώ δεν καταφέρνει να παντρέψει τα δύο βιβλία σε ενιαία ιστορία, με την ιστορία από το "Ξένο δέρμα" να μπαίνει εμβόλιμη σε αυτήν του "Δάσους", βάζοντάς την κατά κάποιον τρόπο σε αναμονή. Δεν ξέρω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα τα δύο με εντελώς άσχετο θέμα μεταξύ τους βιβλία να γίνουν ενιαία ιστορία, αλλά να του πείτε πως τελικά δεν πέτυχε. Όχι πως η δεύτερη υπόθεση που κάνει ξαφνικά την εμφάνισή της δεν έχει ενδιαφέρον, όμως δεν παύεις να θεωρείς ως βασική ιστορία αυτήν της δολοφονίας του κοριτσιού, οπότε οτιδήποτε άλλο παρακολουθείς το θεωρείς αχρείαστο περισπασμό. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)