Des (2020)


Αστυνομική δραματική μίνι σειρά του ITV σε σκηνοθεσία Λιούις Άρνολντ, με τους Ντέηβιντ Τέναντ, Ντάνιελ Μέυς, Τζέησον Γουώτκινς.

Μια τυπική ημέρα ρουτίνας για τον Αρχιεπιθεωρητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Πήτερ Τζέυ εξελίσσεται αναπάντεχα, όταν το τηλεφώνημα ενός υδραυλικού τούς ενημερώνει για την ύπαρξη ανθρώπινων οστών σε μια οικιακή αποχέτευση. Όταν καταφθάνουν στο διαμέρισμα, μετά από λίγη ώρα εμφανίζεται και ο Ντένις Νίλσεν που κατοικεί εκεί και τους επιβεβαιώνει την ύπαρξη τριών διαμελισμένων πτωμάτων εκεί και άλλων δώδεκα περίπου στο σπίτι όπου διέμενε πρωτύτερα. Και κάπως έτσι, το Λονδίνο του 1983 συνταράσσεται από τη δράση ενός από τους πλέον αδίστακτους κατά συρροήν δολοφόνους, του Ντένις Νίλσεν, γνωστού και ως Ντεζ, ο οποίος παραδέχθηκε οικειοθελώς τη δράση του και στη συνέχεια παρακολούθησε τις εξελίξεις ως ενθουσιώδης θεατής. 

Σύγχρονο διαμάντι της βρετανικής τηλεόρασης, τούτη εδώ η τρίωρη σχεδόν σειρά αποτελεί υπόδειγμα σεναρίου και σκηνοθεσίας, αμφότερα με βαθιά αίσθηση του μέτρου και απόλυτη επίγνωση του βάθους των χαρακτήρων και του ρυθμού αφήγησης. Είναι τέτοια η ποιότητα του σεναρίου που μολονότι αφηγείται γεγονότα γνωστά και τετελεσμένα (η υπόθεση είναι πραγματική και ο Ντένις Νίλσεν υπαρκτό πρόσωπο), δεν παύει να σε κρατάει σε εγρήγορση μέχρι το τελευταίο λεπτό. Προσπερνώντας τα γεγονότα ή θέματα που έχουν να κάνουν με την επίλυση του μυστηρίου, η σειρά προσηλώνεται στους ανθρώπους και ταξιδεύει στις ψυχές τους και τα άδυτα του μυαλού. Το βασικό τρίγωνο των πρωταγωνιστών, ο αστυνομικός αρχιεπιθεωρητής, ο δολοφόνος και ο συγγραφέας που αναλαμβάνει τη βιογραφία του (και στο βιβλίο του οποίου βασίζεται η σειρά) είναι -πέρα από ολοκληρωμένους και σκιαγραφημένους σε βάθος χαρακτήρες- οι τρεις πυλώνες του έργου, της δραματουργίας και της ανθρωπότητας εν γένει: η λογική, το ένστικτο και το συναίσθημα. Μέσα από το πρίσμα αυτών των τριών παραμέτρων είναι που ξετυλίγεται η ιστορία, τοποθετημένη άριστα στο χρονικό και κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον της εποχής, και γι' αυτό γίνεται συναρπαστική, καθώς νομοτελειακά υπακούει στους κανόνες της ίδιας της ύπαρξης. Στιβαρή σκηνοθεσία καλού κινηματογράφου, εξαιρετική επιλογή ηθοποιών με πρώτο τη τάξει το ερμηνευτικό τέρας που ακούει στο όνομα Ντέηβιντ Τέναντ, του οποίου ο απόλυτος έλεγχος των εκφραστικών του μέσων αλλά και ολόκληρου του σώματός του σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, ακόμα κι όταν βάσει της ιστορίας περνά σε δεύτερο πλάνο, περισσότερο παρατηρητής και θεατής της ίδιας του της ζωής. Αριστούργημα.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)