La ragazza nella nebbia (2017)


Ελληνικός τίτλος: Το κορίτσι στην ομίχλη

Θρίλερ των Studiocanal/Medusa, σε σκηνοθεσία Ντονάτο Καρίζι, με τους Τόνι Σερβίλο, Αλέσιο Μπόνι, Λορέντζο Ρικέλμι, Αντόνιο Τζεράρντι, Γκρέτα Σκάκι, Ζαν Ρενό.

Ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι εξαφανίζεται απρόσμενα, ένα βράδυ λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σε ένα ορεινό χωριό της Ιταλίας. Τις έρευνες αναλαμβάνει ο επιθεωρητής Βόγκελ, γνωστός για τις ανορθόδοξες μεθόδους που ακολουθεί, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί παλιότερα σε μια υπόθεση που είχε κάνει τον γύρο των media. Όταν οι υποψίες πέφτουν επάνω στον καθηγητή του τοπικού σχολείου, κάποιοι αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν είναι όντως αυτός ο ένοχος ή εάν ο αστυνόμος έχει ξεκινήσει πάλι τα δικά του, με σκοπό να κλείσει την υπόθεση.

Ενδιαφέρον και συναρπαστικό αστυνομικό φιλμ μυστηρίου, που το βοηθούν ιδιαίτερα τόσο το προσεκτικά επιλεγμένο καστ όσο πρωτίστως η φωτογραφία (Φεντερίκο Μασιέρο) και οι υποβλητικές μελωδίες του (Βίτο Λο Ρε). Σκοτεινό, απειλητικό, κλειστοφοβικό και γεμάτο ανατροπές, το "Κορίτσι στην ομίχλη" παίζει με τις ενδείξεις, τον χρόνο, την πραγματικότητα και το ψέμα, για να δημιουργήσει ένα συναισθηματικό κλοιό γύρω από τον θεατή που καλείται να κρίνει και ο ίδιος την έκβαση των ερευνών, βάσει των στοιχείων που του δίνονται. Με δεδομένο, δε, πως τα στοιχεία αλλάζουν άρδην, τα συμπεράσματα πέφτουν πολλές φορές στο κενό, καθώς οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Αν παραβλέψεις κάποιες μικρές σεναριακές αστοχίες -ποτέ, ας πούμε, δεν καταλαβαίνεις γιατί ο αστυνόμος αργεί τόσο πολύ να καλέσει τον αριθμό από όπου είχε λάβει ένα μήνυμα, καθώς επίσης, όσα αναφέρονται περί "ήσυχης" εξαφάνισης αναιρούνται από μια σκηνή λίγο πριν το φινάλε- τότε η ταινία θα σε ανταμείψει με μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου που θα την παρακολουθήσεις με αμείωτο ενδιαφέρον. Βρήκα πολύ όμορφη σκηνοθετική πινελιά αυτά τα εναέρια πλάνα του χωριού, που όμως είναι μια μινιατούρα-παιχνίδι (diorama), κάτι που ενισχύει την αίσθηση του "παιχνιδιού" μεταξύ θύτη και θύματος (όποιοι κι αν είναι οι μεταξύ τους συσχετισμοί).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)