Papa ou maman (2015)


Ελληνικός τίτλος: Με τον μπαμπά ή τη μαμά;

Κωμωδία της Pathé, σε σκηνοθεσία Μαρτέν Μπουρμπουλόν, με τους Λωράν Λαφίτ, Μαρίνα Φόις, Αλεξάντρ Ντερουσώ, Άννα Λεμαρσάν, Ακίλ Ποτιέ, Ζυντίτ Ελ Ζάιν, Μισέλ Βιγιερμόζ. 

Παντρεμένοι από μεγάλο έρωτα, ο Βενσάν και η Φλοράνς, μετά από 15 χρόνια γάμου και 3 παιδιά, αποφασίζουν να πάρουν διαζύγιο, φιλικά, όμορφα και αγαπημένα, περισσότερο επειδή θέλουν να είναι τίμιοι με τη σχέση τους που βλέπουν πως έχει βαλτώσει, παρά επειδή έχουν αντιπαλότητες. Το θέμα είναι πώς να το ανακοινώσουν στα παιδιά τους, ώστε να μην τους δημιουργήσουν προβλήματα. Στο μεταξύ, εκείνη δέχεται πρόταση από την εταιρεία της για μια σπουδαία θέση στη Δανία, ενώ εκείνος καλείται να συμμετάσχει σε αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αϊτή. Μολονότι, αρχικά, η Φλοράνς κάνει πίσω στο θέμα της προαγωγής ώστε να μείνει εκείνη με τα παιδιά, όταν μαθαίνει πως ο Βενσάν έχει σχέση με μία νοσοκόμα στην κλινική όπου δουλεύει, με την οποία μάλιστα θα ταξιδέψουν μαζί στην Αϊτή, πεισμώνει και πλέον αρνείται να αναλάβει την κηδεμονία των παιδιών, πιέζοντας εκείνον να αρνηθεί τη θέση. Εφόσον ούτε ο Βενσάν θέλει να αναλάβει την κηδεμονία, η δικαστής που τρέχει την υπόθεση του διαζυγίου τούς ενημερώνει πως θα αφήσει τα παιδιά να αποφασίσουν με ποιον θέλουν να μείνουν. Και από τη στιγμή εκείνη, ένας αδυσώπητος πόλεμος ξεκινά ανάμεσα στο ζευγάρι, αφού ο καθένας από τους δύο επιθυμεί τα παιδιά να τον σιχαθούν και να πάνε να ζήσουν με τον άλλον.

Μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία στη Γαλλία, που εδώ κυκλοφόρησε καλοκαίρι σε θερινά, κατά την παράδοση που θέλει το γαλλικό σινεμά να παίζεται κατά τη διάρκεια της θερινής ραστώνης. Έχει ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο η ταινία, καθώς ο Λωράν Λαφίτ και η Μαρίνα Φόις δίνουν ζωή σε δύο ακραίους χαρακτήρες, επιτυγχάνοντας να τους προσδώσουν ρεαλισμό, παρά τη μπαλαφάρα του όλου πράγματος. Γιατί, κακά τα ψέματα, το αρχικά λεπτό χιούμορ της ταινίας, μετά τη μέση ξεφεύγει σε ακρότητες και χοντράδες που μπορεί μεν να βγάζουν γέλιο, όμως προδίδουν το ύφος του φιλμ. Παρ' όλα αυτά, είναι απολαυστική η ταινία, πολύ διασκεδαστική και αρκούντως αστεία, πρωτίστως χάρη στους δύο πρωταγωνιστές, αλλά και στο κωμικό τέμπο της σκηνοθεσίας και του μοντάζ που δίνουν ζωή, κέφι και ταχύτητα στο όλο εγχείρημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)