Under fire (1983)


Ελληνικός τίτλος: Αποστολή στη Νικαράγουα

Δραματική περιπέτεια της Orion, σε σκηνοθεσία Ρότζερ Σπότισγουντ, με τους Νικ Νόλτε, Τζην Χάκμαν, Τζοάννα Κάσιντυ, Εντ Χάρρις, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν.

Νικαράγουα 1979. Ο διάσημος φωτορεπόρτερ Ράσσελ Πράις καλύπτει τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει εναντίον του προέδρου Σομόζα. Κυνικός και χωρίς να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της φρίκης που θα ξεσπάσει, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν τα γεγονότα απλά και μόνο ως ρεπορτάζ ρουτίνας για τους ίδιους και μάλιστα ήσσονος σημασίας, αφού οι αρχισυντάκτες τους στις ΗΠΑ προτιμούν να δημοσιεύουν φωτογραφίες από την περιοδεία του Πάπα παρά από εκτελέσεις πολιτών. Ο Πράις ψάχνει να βρει τον Ραφαέλ, ηγέτη των Σαντινίστας, προσπαθώντας να εξασφαλίσει το μεγάλο λαβράκι που θα του εξασφαλίσει ακόμα ένα εξώφυλλο, όμως όταν οι αντάρτες τον οδηγούν τελικά στο κρυσφήγετό του, του ζητούν να κάνει κάτι που υπερβαίνει τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ηθική.

Είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην εποχή της η ταινία, καθώς ήταν άκρως επίκαιρη αλλά τολμούσε να πει αλήθειες που δεν λέγονταν εύκολα από ταινία μεγάλου στούντιο. Ίσως αυτός ο αυθορμητισμός της να οφείλεται στο ότι η Orion ήταν φρέσκια τότε και μολονότι ήθελε να επιβληθεί με τον αέρα ενός μεγάλου στούντιο, την ίδια στιγμή συμπεριφερόταν και με το θράσος μιας ανεξάρτητης "μικρής". Πάντως, η ταινία ξεχώριζε όχι μόνο για τις όποιες πολιτικές καταγγελίες και τον σχολιασμό της δημοσιογραφικής ευθύνης, αλλά και για το δομημένο της σενάριο, που εντέχνως φέρνει μπροστά στον φακό ένα ερωτικό τρίγωνο, μέσα από τη δυναμική του οποίου αφηγείται την ιστορία που θέλει να πει. Πολύ καλοί ο Νικ Νόλτε και ο Τζην Χάκμαν στους δύο πρώτους ρόλους, ενώ ξεχωρίζει στη σύντομη εμφάνισή του και ο Εντ Χάρρις. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)