Κάθ' εμπόδιο για καλό (1958) (Α/Μ)


Κωμωδία της ΕΛΚΙΝ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Αποστόλου, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Σμαρούλα Γιούλη, Γιώργο Δαμασιώτη, Θανάση Βέγγο, Περικλή Χριστοφορίδη. 

Ένας δικηγόρος πρέπει να ταξιδέψει σε μια μικρή πόλη της επαρχίας για να συνοδεύσει στην Αθήνα τη νεαρή κληρονόμο μιας μεγάλης περιουσίας, την οποία έχουν κανονίσει να αγοράσουν κοψοχρονιάς κάποιοι επιτήδειοι. Όμως, καθώς το προηγούμενο βράδυ παρασύρθηκε σε κραιπάλες από μια ομορφονιά, τον παίρνει ο ύπνος και χάνει σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα. Στο μεταξύ, η κοπέλα ταξιδεύει μόνη της για την Αθήνα, και συναντιέται τυχαία με τον δικηγόρο στον σιδηροδρομικό σταθμό, χωρίς να γνωρίζει ο μεν ποιος είναι ο δε. 

Χαριτωμένη ταινία, με συμπτώσεις και παρεξηγήσεις που λειτουργούν, καθώς επίσης και συμπαθέστατες ερμηνείες από τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Σμαρούλα Γιούλη. Με πολλά εξωτερικά γυρίσματα, λειτουργεί και ως οπτικό αρχείο της Αθήνας μιας άλλης εποχής, την ίδια στιγμή που ξεφεύγει από τη "μούχλα" του στούντιο που έπνιγε πολλές άλλες παραγωγές. Οφείλεις να της αναγνωρίσεις ένα κάποιο κωμικό timing, αλλά εννοείται πως υποφέρει από τις παθογένειες του ελληνικού σινεμά, καθώς προς το φινάλε οι υπερβολές ξεπερνούν το αποδεκτό επίπεδο. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι του συρμού.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)