The princess and the pirate (1944)


Ελληνικός τίτλος: Η πριγκίπισσα και ο πειρατής

Κωμωδία της Samuel Goldwyn (σε αρχική διανομή της RKO και αργότερα της MGM), σε σκηνοθεσία Ντέηβιντ Μπάτλερ, με τους Μπομπ Χόουπ, Βιρτζίνια Μάγιο, Γουώλτερ Μπρέναν, Βίκτορ ΜακΛάγκλεν, Γουώλτερ Σλέζακ. 

Μια πριγκίπισσα που το έχει σκάσει από το παλάτι για να αποφύγει το βασιλικό προξενιό και να παντρευτεί με τον αγαπημένο της, βρίσκεται σε ένα καράβι που δέχεται την επίθεση του πειρατικού του Κάπταιν Χουκ, ο οποίος σκοπεύει να την κρατήσει όμηρο για λύτρα. Τώρα, η μοναδική ελπίδα διαφυγής της βρίσκεται στα χέρια (και στις μιμήσεις) ενός αποτυχημένου ηθοποιού που η δειλία του συναγωνίζεται την έλλειψη ταλέντου του.

Τυπικό δείγμα της χρυσής χολυγουντιανής εποχής αποτελεί ετούτη εδώ η λαμπερή Technicolor ταινία, γυρισμένη καθ'ολοκληρίαν σε στούντιο, που μπλέκει με χαριτωμένο τρόπο ατίθασες πριγκίπισσες και αδίστακτους πειρατές. Θα μπορούσε να φαντάζει εντελώς παλιομοδίτικη, αν κατ'ουσίαν δεν αποτελούσε όχημα για τον Μπομπ Χόουπ να δώσει ένα ρεσιτάλ αεικίνητης τρέλας και αρκούντως slapstick κωμικής ερμηνείας, σαρώνοντας το πλατώ σαν σίφουνας. Είναι και το σενάριο, όμως, που ξεχωρίζει για το έξυπνο χιούμορ του, τις κοφτές ατάκες του αλλά και φράσεις έξω από τον χρόνο που διαδραματίζεται η ταινία, οι οποίες λειτουργούν ειρωνικά και κλείνουν πονηρά το μάτι στον θεατή. Θα λέγαμε πως είναι μια πειρατική ταινία που σατιρίζει τις πειρατικές ταινίες. Η Βιρτζίνια Μάγιο, με την αριστοκρατική της ομορφιά να λάμπει στην οθόνη, σε αυτήν την ταινία κάνει την πρώτη της πρωταγωνιστική εμφάνιση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)