Swamp thing (1982)


Ελληνικός τίτλος: Το τέρας του βάλτου

Κόμικ περιπέτεια φαντασίας της Embassy, σε σκηνοθεσία Γουές Κρέηβεν, με τους Λουί Ζουρντάν, Άντριεν Μπάρμπω, Ρέυ Γουάιζ, Ντικ Ντυρόκ. 

Ο Δρ. Άλεκ Χόλλαντ, εγκατεστημένος στο εργαστήριό του καταμεσής των βάλτων, πειραματίζεται με το DNA φυτών και ζώων, έως ότου ένα ατύχημα τον μεταμορφώνει σε αλλόκοτο τέρας. Διατηρώντας την ευφυΐα του και εκμεταλλευόμενος τις νέες δυνάμεις του, προσπαθεί να σώσει τη γυναίκα που αγαπά από τα χέρια αυτών που θέλουν τις επιστημονικές σημειώσεις του για σκοπούς καταστροφικούς.

Η χρήση χαρακτήρων από κόμικ περιοδικά συνεχίζεται άναρχα, ανάλογα με τις διαθέσεις και τις προθέσεις του εκάστοτε παραγωγού. Για κάποιον άγνωστο λόγο, δε, επιδεικνύεται ιδιαίτερη προτίμηση στους χαρακτήρες της DC και ουδόλως της Marvel. Έτσι, μετά τις δύο major κινηματογραφικές εμφανίσεις του εμβληματικού Σούπερμαν και εν αναμονή της τρίτης, μια μικρή εταιρεία επιλέγει να μεταφέρει στο σινεμά το Τέρας των Βάλτων, έναν δεύτερης διαλογής ήρωα της DC. Αντιλαμβάνομαι, βέβαια, πως κριτήριο στην επιλογή έπαιξε η θεματολογία τρόμου του συγκεκριμένου χαρακτήρα και λιγότερο η κόμικ καταβολή του, την οποία ενδεχομένως να χρησιμοποίησαν απλώς για να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα του εγχειρήματος. 

Το τελικό αποτέλεσμα, πάντως, δεν δικαιώνει κανέναν, καθώς πρόκειται για μία αφελή και χαμηλότατου προϋπολογισμού παραγωγή, με τα εφφέ, τα κοστούμια και το μακιγιάζ να είναι τόσο φθηνά και προφανή που περισσότερο γέλιο φέρνουν παρά τρόμο -ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής του. Η εμπειρία του Γουές Κρέηβεν στις ταινίες τρόμου που έχει ήδη σκηνοθετήσει, εδώ πάει στράφι, καθώς το (δικό του) σενάριο πνίγεται στις αφέλειες και σε δήθεν στοιχεία εντυπωσιασμού, χωρίς να αποφασίζει ποτέ αν η ταινία είναι τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, εφηβικό κόμικ ή κάτι άλλο. Ότι κι αν λέμε εμείς εδώ, πάντως, η ταινία γέννησε και sequel 7 χρόνια αργότερα, καθώς και μία τηλεοπτική σειρά το 1990.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα από σειρές και ταινίες που βασίζονται σε κόμικς θα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)