Cinémas Mythiques (2016)


Ελληνικός τίτλος: Σινεμά του κόσμου

Σειρά ντοκυμανταίρ 6 επεισοδίων παραγωγής Kolam, και δημιουργία του Ζοέλ Φαρζ που παρουσιάζει 6 μυθικές κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου. 

Από το θερινό "Θησείον" στο "Lucerna" της Πράγας και από το "Byrd" του Ρίτσμοντ στο "Campo Amor" της Αβάνας και το "Τuschinski" του Άμστερνταμ, μέχρι την πρώτη αίθουσα στη Γη του Πυρός, η σειρά αφηγείται την ιστορία των ανθρώπων του κάθε κινηματογράφου, αλλά και την ιστορία της πόλης και ενδεχομένως ολόκληρης της χώρας. Με μια διάθεση ονειρική και δραματοποιημένα στιγμιότυπα, το κάθε επεισόδιο βουτά στο μαγικό παρελθόν κει εξηγεί όλα τα "πώς" και τα "διότι" που καθόρισαν τη ζωή της κάθε αίθουσας. Ίσως αυτή η δραματοποίηση και η "φευγάτη" ματιά να στερεί από τη σειρά το αμιγές και πιο σκληροπυρηνικό σινεφίλ ενδιαφέρον για το κάθε σινεμά ξεχωριστά, αφού πολλές φορές η αφήγηση ξεφεύγει σε άλλα θέματα. Και πάλι, όμως, όντας μοναδικό στο είδος του, αυτό το συλλεκτικό σετ από ντοκυμανταίρ μάς δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε μέρη μακρινά και να επισκεφθούμε κινηματογράφους που καθόρισαν την εποχή τους, χάρη στη δημιουργική τρέλα των εμπνευστών τους. 

H σειρά (στην οποία συμμετέχει σε ορισμένα επεισόδια και η ΕΡΤ ως συμπαραγωγός) μεταδόθηκε στη Γαλλία από το συνδρομητικό Ciné+ Classic ενώ δέχθηκε κάποιες επικρίσεις καθώς δεν περιλαμβάνει καμία γαλλική κινηματογραφική αίθουσα, κάτι που θα γίνει στον δεύτερο κύκλο, όπως υποσχέθηκε ο δημιουργός της. Αξίζει να σημειωθεί πως το επεισόδιο για το "Tuschinski" του Άμστερνταμ γυρίστηκε σε 3D και προβλήθηκε στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αμιέν, μαζί με το επεισόδιο για το σινεμά στο Πορβενίρ, στη Γη του Πυρός, η ιστορία του οποίου έδωσε και την έμπνευση για τη δημιουργία της σειράς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)