Money (2017)


Ελληνικός τίτλος: Η ληστεία

Περιπέτεια της Orange, σε σκηνοθεσία Γκέλα Μπαμπλουανί, με τους Ζωρζ Μπαμπλουανί, Βενσάν Ροτιέ, Σαρλότ Βαν Μπερβεσέλ, Λουί-Ντο ντε Λενκαισέν, Μπενουά Μαζιμέλ, Ανούκ Γκρινμπέργκ. 

Βρισκόμαστε στη Χάβρη. Ο Ντάνις και ο Ερίκ εργάζονταν προσωρινά στο λιμάνι για να βγάλουν ένα στοιχειώδες μεροκάματο, όμως, η δουλειά δεν είναι σταθερή. Η Αλεξάντρα, αδελφή του Ερίκ και κοπέλα του Ντάνις, καθαρίστρια σε ένα μπαρ, βλέπει τυχαία κάποιον μπροστά της να μεταφέρει μια βαλίτσα που έμοιαζε να είναι γεμάτη με λεφτά σε ένα πλούσιο σπίτι στην Άνω Πόλη. Όταν μεταδίδει την πληροφορία στους άλλους δύο, αποφασίζουν να πάνε στο σπίτι και να κλέψουν τη βαλίτσα. Αυτό που δεν ξέρουν είναι πως το σπίτι ανήκει στον Γραμματέα Ασφαλείας της Γαλλίας, έναν διεφθαρμένο πολιτικό, που δέχεται τα χρήματα ως δώρο από τη γεωργιανή μαφία που θα περνούσε από το τελωνείο, με τη δική του βοήθεια, μια τεράστια ποσότητα ναρκωτικών.

Όταν έχεις σενάριο στα χέρια σου, φτιάχνεις διαμαντάκια. Κι εδώ τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν στο σενάριο, το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, κάνοντας τη "Ληστεία" μια εντελώς προσωπική υπόθεση, καθώς η σκηνοθεσία εξυπηρετεί το σενάριο αλλά και αντίστροφα, με αποτέλεσμα ένα δομημένο, γρήγορο, έξυπνο φιλμ, με αγωνία, ανατροπές, χιούμορ και ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Γνωστός μας μόλις από μία ταινία, το "13 Tzameti" του 2005 (το οποίο γύρισε και σε αγγλόφωνη εκδοχή το 2010, με τον τίτλο "13"), και μόλις με μία ακόμη μεγάλου μήκους στο ενεργητικό του, το άπαιχτο στην Ελλάδα "L'heritage" του 2006, ο Γκέλα Μπαμπλουανί φαίνεται να είναι σκηνοθέτης που θέλει τον χρόνο του. Την ίδια στιγμή, όμως, αποδεικνύεται πως κατέχει απόλυτα τον κινηματογραφικό χρόνο, τον σέβεται και τον εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Στη "Ληστεία", η δράση διαδραματίζεται μέσα σε ένα 12ωρο περίπου, και είναι τόσο έντεχνα δομημένη που σε κρατάει στην τσίτα από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Ωδή στην απληστία, η ταινία ειρωνεύεται τους ήρωές της, καθώς γίνονται έρμαια των χρημάτων. Όλα γίνονται για τα λεφτά, με τις συνέπειες να είναι περισσότερο από τραγικές σχεδόν για όλους. Από ανατροπή σε ανατροπή, με εξαιρετικά νυχτερινά κάδρα της Χάβρης και των ανθρώπων της, καλοδουλεμένο μοντάζ και λειτουργική μουσική υπόκρουση, η Ληστεία" είναι ένα καθαρόαιμο "αστυνομικό", από αυτά που διψάς να δεις, χωρίς φλυαρίες και σκηνοθετικές εξυπνάδες. Με ξεκάθαρους στόχους και στοχευμένη αφήγηση, συναρπάζει με τις έξυπνες στροφές που παίρνει ενώ σοκάρει με τη βία του. Απόλυτα ενταγμένο στο ύφος και τις απαιτήσεις της ταινίας το καστ συνόλου, με τον αδελφό του σκηνοθέτη Ζωρζ στον ρόλο του Ντάνις, και τον Μπενουά Μαζιμέλ εξαιρετικό στον ρόλο του δικηγόρου/διαχειριστή κρίσεων/εκτελεστή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)