Πρόσωπα λησμονημένα (1946) (Α/Μ)



Δραματική ταινία συμπαραγωγής Φιλοποίμενα Φίνου/Ωρίων Φιλμ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα, με τους Μιράντα Μυράτ, Γιώργο Παππά, Ζινέτ Λακάζ, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Αθανασία Μουστάκα, Τζόλη Γαρμπή, Κούλη Στολίγκα, Δήμο Σταρένιο, Αιμίλιο Βεάκη, Στέλλα Γκρέκα. 

Ο Τόνυ επιστρέφει στην Ελλάδα από την Αμερική, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και αμέσως αναζητά το παλιό του στέκι, ένα καμπαρέ στην Τρούμπα, όπου είχε διαπρέψει ως προαγωγός στο παρελθόν. Εκεί συναντά τη Μιράντα, παλιά του αγαπητικιά που είχε εγκαταλείψει τον άντρα της και το παιδί της για χάρη του. Πλήρως αποτυχημένος στις ΗΠΑ και απένταρος, ο Τόνυ δράττεται της ευκαιρίας και επανασυνδέεται με τη Μιράντα, την οποία και εκμεταλλεύεται.  Τα πράγματα, όμως, αγριεύουν, όταν ο Τόνυ ανακαλύπτει πως η Μιράντα παρακολουθεί από μακριά την κόρη της, κοπέλα της παντρειάς πια, αρραβωνιασμένη με έναν πολλά υποσχόμενο νέο, οπότε και την εκβιάζει πως θα τινάξει τους αρραβώνες στον αέρα, αποκαλύπτοντας το παρελθόν της.

Παρακολουθείς την ταινία, γυρισμένη σε χρόνια που η Ελλάδα προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της, τη θαυμάζεις από αρχής μέχρι τέλους και ταυτόχρονα αναρωτιέσαι τι στον διάτανο ακολούθησε και το ελληνικό σινεμά έφτασε σε τέτοια κατάντια. Το φιλμ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια αντίστοιχη διεθνή παραγωγή της εποχής, καθώς έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο, ολοκληρωμένους χαρακτήρες και στιβαρές ερμηνείες, την ίδια στιγμή που είναι άρτιο και τεχνικά, παρά τις αδυναμίες της εποχής. Κάδρα φροντισμένα σε κάθε τους λεπτομέρεια με την ασπρόμαυρη φωτογραφία να αναδεικνύει το γκροτέσκο της ιστορίας και των χαρακτήρων, προσεγμένο μοντάζ, γρήγορη εναλλαγή σκηνών και επαρκή εξωτερικά γυρίσματα δίνουν στην ταινία ρυθμό και ενδιαφέρον που δεν τα αλλοιώνει ο χρόνος. Σε όλα αυτά, προσθέστε την καταλυτική παρουσία του Γιώργου Παππά σε έναν υπέροχο ρόλο και την ιδιαίτερα τολμηρή (ιδίως για την εποχή της) ιστορία, και έχετε μια ταινία σωστό διαμάντι, που δυστυχώς δεν έτυχε της αναγνώρισης που της οφείλουμε. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)