Compartiment tueurs (1965) (Α/Μ)



Ελληνικός τίτλος: Διαμέρισμα δολοφόνων

Θρίλερ μυστηρίου της Fox, σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά, με τους Κατρίν Αλεγκρέ, Ζακ Περέν, Σιμόν Σινιορέ, Μισέλ Πικολί, Υβ Μοντάν, Πιερ Μοντύ, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Μπερναντέτ Λαφόν. 

Σε μια αμαξοστοιχία που ξεκινά από τη Μασσαλία για το Παρίσι, έξι άγνωστοι μοιράζονται το ίδιο κουπέ στο βαγκόν-λι. Κατά την άφιξή τους το πρωί, και αφού οι πέντε έχουν αποβιβαστεί από το τραίνο, η έκτη επιβάτις του κουπέ βρίσκεται στραγγαλισμένη. Η αστυνομία θεωρεί φυσικό να στρέψει τις έρευνές της στους συνεπιβάτες της, μέχρι που ένας-ένας οι ύποπτοι δολοφονούνται.

Ο Κώστας Γαβράς γυρίζει την πρώτη του ταινία και πραγματικά εντυπωσιάζει με αυτό το "χιτσκοκικού" ύφους και αισθητικής θρίλερ α λα φρανσαίζ. Ο ίδιος ο Γαβράς υπογράφει και το σενάριο, το οποίο βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Σεμπαστιάν Ζαπρισό, και το μεταφράζει με μια ελαφρώς ειρωνική ματιά που αγγίζει κάποιες στιγμές τα όρια του κωμικού, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστούμε πως οι ήρωες του φιλμ είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που μπλέκουν σε μια παράλογη περιπέτεια, στην οποία αντιδρούν εξίσου παράλογα. Ένα εξαιρετικό καστ συνόλου αποδίδει με ελαφρότητα αλλά και ουσία τους ρόλους τους, ακροβατώντας ανά πάσα στιγμή μεταξύ θύτη και θύματος. Κοφτοί, γρήγοροι διάλογοι, μοντάζ που κόβει την ανάσα, εξαιρετικά κλειστοφοβικά πλάνα και μια υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία ολοκληρώνουν το σύνολο αυτού του υπέροχου αστυνομικού έργου που αντέχει ολοζώντανο και φρέσκο μέσα στα χρόνια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. Για περισσότερα θρίλερ και ταινίες μυστηρίου, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)