Το παιδί του δρόμου (1957) (Α/Μ)


Εναλλακτικοί τίτλοι: Από μάνα ορφανή - Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς

Δραματική ταινία της εταιρείας 7η Τέχνη, σε σκηνοθεσία Φρίξου Ηλιάδη, με τους Άννα Φόνσου, Νίκο Τζόγια, Γιάννη Αργύρη, Νίκο Ρίζο, Τίτο Βανδή, Γιάννη Γκιωνάκη, Στέλλα Στρατηγού, Τάκη Μηλιάδη, Αλέκα Παΐζη, Μαλαίνα Ανουσάκη, Ερρίκο Κονταρίνη, Γιώργο Βλαχόπουλο. 

Σε μια φτωχική αυλή μιας γειτονιάς της Αθήνας ετοιμάζονται για γάμους. Ο Καπετάν Γιώργης παντρεύει την κόρη του τη Βασούλα με τον Δημήτρη, ένα νεαρό που μένει στη διπλανή κάμαρα. Όλος ο μικρόκοσμος της αυλής προσμένει με ανυπομονησία το ευτυχές γεγονός, την ίδια στιγμή που συζητούν ένα δυσάρεστο περιστατικό που είχε συμβεί νωρίτερα το ίδιο πρωί. Ένας άγνωστος μεσήλικας άντρας είχε αποπειραθεί να επιτεθεί στη Βασούλα στο νεκροταφείο όπου είχε πάει για να αφήσει λουλούδια στον τάφο ενός μικρού παιδιού που οι γονείς της είχαν βρει έκθετο στον δρόμο, όταν και εκείνη ήταν ακόμα μωρό. 

Είναι μια ευχάριστη έκπληξη τούτη εδώ η ταινία, καθώς κινείται μεταξύ θεάτρου και σινεμά, με ένα πλούσιο καστ συνόλου και με τη δράση της να λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα μόλις πρωινό. Ένα γαϊτανάκι από ανθρώπους της αυλής και της γειτονιάς ξεδιπλώνουν μπροστά μας τις ζωές τους, ενόσω ετοιμάζονται για τον γάμο που θα γίνει το απόγευμα, την ίδια στιγμή που διαδραματίζεται και η κεντρική ιστορία που θα φέρει τα πάνω-κάτω στις ζωές των πρωταγωνιστών. Πινελιές χιούμορ στο σενάριο κόντρα στις δραματικές εξελίξεις, συμπαθείς ερμηνείες χωρίς υπερβολές και μια σκηνοθετική ματιά μακριά από τις μελό συμβάσεις δίνουν τον τόνο σε μια ταινία που ξεχωρίζει από τον συρμό, τόσο ως ιστορία όσο και ως αντιμετώπιση. Δυστυχώς, όμως, δεν τα καταφέρνει με επιτυχία μέχρι τέλους. Εκεί το φιλμ πήγαινε να αγγίξει -έστω και ξώφαλτσα- ένα νεορεαλιστικό ύφος, προς το τέλος ανοίγουν οι κρουνοί των δακρύων ενώ δίνουν και παίρνουν οι υπερβολικές συμπτώσεις που οδηγούν στη λύση του φινάλε. Μολονότι εντελώς ξένος και αδικαιολόγητος ως προς την έκβαση της ιστορίας, είναι πολύ συμπαθής και καλοστημένος ο χαρακτήρας του Γιάννη Γκιωνάκη, που υποδύεται (ντουμπλαρισμένος με φωνή άλλου ηθοποιού) τον ρόλο ενός πλασιέ βιβλίων που όμως είναι αγράμματος, άρα δεν μπορεί να διαβάσει τα βιβλία που πουλάει. Αν δεν απατώμαι ντουμπλαρισμένος με άλλη φωνή είναι και ο Νίκος Ρίζος, ενώ στην ταινία κάνει την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση η Άννα Φόνσου, η οποία είναι στιγμές που θυμίζει Αλίκη Βουγιουκλάκη. Κινηματογραφικό ντεμπούτο και για τον Γιώργο Πάντζα, σε μια σύντομη εμφάνιση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)