Το στραβόξυλο (1952) (Α/Μ)


Κωμωδία της Σπέντζος Φιλμς, σε σκηνοθεσία Χρήστου Αποστόλου, με τους Βασίλη Αργυρόπουλο, Μαρίκα Νέζερ, Μιχάλη Νικολινάκο, Γιάννη Γκιωνάκη, Λιάνα Ορφανού, Γεωργία Βασιλειάδου, Παύλο Καταπόδη. 

Ένας ανάποδος και γκρίνιας βιομήχανος λαϊκών υποδημάτων, που όλα του φταίνε (μέχρι και οι τρύπες στο καντράν του τηλεφώνου), έχει να αντιμετωπίσει τα νάζια της ορφανής ανιψιάς του, την οποία φλερτάρουν δύο άντρες ταυτόχρονα, με σκοπό να την παντρευτούν. 

Το θεατρικό του Δημήτρη Ψαθά μεταφέρεται στον κινηματογράφο, σε μια πρωτόλεια παραγωγή, η οποία όμως παραμένει διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα μέχρι σήμερα. Κυρίαρχη η φιγούρα του πρωταγωνιστή της, του Βασίλη Αργυρόπουλου, μεγάλου θεατράνθρωπου, που εδώ κάνει τη μία και μοναδική κινηματογραφική του εμφάνιση, καθώς πέθανε έναν χρόνο μετά, στην ηλικία των 59 ετών. Παρά τις τεχνικές της δυστοπίες, η ταινία έχει γρήγορους ρυθμούς, πολλά εξωτερικά γυρίσματα και ένα σπιρτόζικο σενάριο που υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Διαβάζοντας τους τίτλους της ταινίας, μαθαίνουμε τα εξής: Το μοντάζ έκανε ο ίδιος ο Χρήστος Σπέντζος, ο πατέρας των σημερινών κινηματογραφικών επιχειρηματιών. Ο Γιάννης Γκιωνάκης εμφανίζεται ως Ιωάννης Γκιωνάκης. Ο Μιχάλης Νικολινάκος εμφανίζεται ως Μισέλ, ενώ ως Μισέλ Νικολινάκος υπογράφει και τα σκηνικά. Τέλος, αν είστε παρατηρητικοί, θα δείτε και τον Αθηνόδωρο Προύσαλη, σε ρόλο κομπάρσου. Η ταινία ξαναγυρίστηκε το 1969 από τον Ορέστη Λάσκο, με τον Γιάννη Γκιωνάκη να πρωταγωνιστεί ξανά, αυτή τη φορά στο ρόλο του βιομηχάνου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)