Suffragette (2015)


Ελληνικός τίτλος: Σουφραζέτες

Δραματική ταινία των Pathé/Film 4, σε σκηνοθεσία Σάρα Γκάβρον, με τους Κάρεϋ Μάλιγκαν, Ανν-Μαρί Νταφ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Μπεν Γουίσω, Μπρένταν Γκλήσον, Μέρυλ Στρηπ. 

Στο Λονδίνο του 1912, μια νεαρή εργάτρια συντάσσεται με τις Σουφραζέτες, το επαναστατικό κίνημα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Η ενεργός της δράση τη φέρνει αντιμέτωπη με τη βιαιότητα της αστυνομίας, αλλά και με τη διάλυση της οικογένειάς της. Μια ταινία που θέλει να πει πολλά, αλλά καταφέρνει λίγα. 

Ένα πραγματικά ενδιαφέρον και ουσιώδες θέμα, προσεγγίζεται μάλλον αδύναμα, καθώς η βασική ιστορία δεν αρκεί για να σε παρασύρει, ενώ την ίδια στιγμή ο πολιτικός και κοινωνικός σχολιασμός μένει στην επιφάνεια, καθώς ναι μεν αιτιολογεί τον αγώνα των γυναικών ως αναγκαίο, αλλά δεν αντιπαρατίθεται και στη βία που είχε αυτός ο αγώνας. Την ίδια στιγμή, μένει πλήρως ανεκμετάλλευτος ο χαρακτήρας της Έμμελιν Πάνκχερστ, της ιδρύτριας της Κοινωνικής & Πολιτικής Ένωσης Γυναικών, την οποία βλέπουμε μόνο στο σύντομο πέρασμα της Μέρυλ Στρηπ, χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην εξέλιξη. Πάντως, έχει αξιοπρεπείς ερμηνείες από το σύνολο του (δυνατού) καστ, μια εντυπωσιακή αναπαράσταση του Λονδίνου της εποχής, ενώ σίγουρα αποτελεί τροφή για σκέψη, αν αναλογιστεί κανείς πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε η πολιτεία τις γυναίκες τότε δεν απέχει και πολύ από αυτόν με τον οποίο αντιμετωπίζει διαφορετικές κοινωνικές ομάδες σήμερα. Οι λάτρεις των ταινιών εποχής με κοινωνικές ανησυχίες θα την αγαπήσουν πάντως.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)