Μανταλένα (1960) (Α/Μ)



Δραματική κομεντί της Finos σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Λαυρέντη Διανέλλο, Παντελή Ζερβό, Δέσπω Διαμαντίδου, Θόδωρο Μορίδη, Καίτη Λαμπροπούλου, Θανάση Βέγγο, Σπύρο Καλογήρου.

Η έχθρα δύο καπετάνιων που μεταφέρουν με τα καΐκια τους επιβάτες, έχει χωρίσει το μικρό νησί στη μέση. Στην κόντρα και τα παιδιά των δύο οικογενειών, ο πλούσιος Λάμπης και η φτωχή Μανταλένα που όταν χάνει τον πατέρα της αναγκάζεται να κουμαντάρει μόνη της καΐκι ώστε να φέρνει το βράδυ ένα πιάτο φαγητό και στα αδέλφια της. Κανείς όμως δεν εμπιστεύεται γυναίκα καπετάνισσα -άσε που το είχαν και για γρουσουζιά. Έτσι, ο παπάς του νησιού σκαρφίζεται έναν τρόπο να τη βοηθήσει, "στήνοντας" τον εορτασμό των Θεοφανίων και επιτρέποντας στη Μανταλένα πιάσει τον σταυρό. Καθώς αναδεικνύεται στην "ευλογημένη" της χρονιάς, η ορφανή κοπέλα βρίσκει επιβάτες για τη βάρκα της, αλλά οι τραγωδίες δεν έχουν σταματήσει.

Εμβληματική ταινία για την ιστορία τόσο της Finos όσο και του ελληνικού σινεμά, η "Μανταλένα" δεν γερνά ποτέ σε πείσμα όλων. Με τα γυρίσματα να γίνονται εξολοκλήρου στην Αντίπαρο, η φωτογραφία του Γουώλτερ Λάσαλυ εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον κυκλαδίτικο ήλιο προσδίδοντας τόνους νεορεαλισμού που κοντράρουν την κοριτσίστικη αφέλεια μα και την τραγικότητα του σεναρίου. Κι όταν μιλάμε για το σενάριο της Μανταλένας (Γιώργος Ρούσσος), πραγματικά υποκλινόμαστε στο πλήθος των κινηματογραφικών του αρετών που αυτές άλλωστε έδωσαν ψωμί τόσο στους ηθοποιούς όσο και στη σκηνοθεσία. Είναι τόσο άριστα γραμμένο επάνω στην Αλίκη (σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της) μα και τόσο έντεχνα δομημένο που μετακυλά αβίαστα από το γέλιο στο δάκρυ και από την ελπίδα στην καταστροφή, χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα κινηματογραφικά εργαλεία που του επιτρέπουν να μεγαλουργήσει. Από το love story α λα Ρωμαίου και Ιουλιέτας μέχρι τον αμιγώς κωμικό χαρακτήρα του αστυνομικού Θανάση Βέγγου και το ψυχρό, αδιάλλακτο βλέμμα της Δέσπως Διαμαντίδου, η ταινία περιγράφει χαρακτήρες, σχολιάζει καταστάσεις και ταυτόχρονα ψυχαγωγεί με αυτόν τον ανάλαφρο και αβίαστο τρόπο που μόνο το καλό σινεμά μπορεί. 

Η "Μανταλένα" ήταν η μεγάλη νικήτρια του πρώτου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, όπου απέσπασε τα βραβεία Σεναρίου, Α' Γυναικείου Ρόλου και Β' Ανδρικού (Παντελής Ζερβός). Η μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι εξακολουθούν να συγκινούν τόσο με τις μελωδίες τους όσο και με τη βαθιά τους εκφραστικότητα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)