Taboo (2017)


Δραματική σειρά εποχής των BBC/FX, δημιουργία των Τσιπς Χάρντυ, Τομ Χάρντυ, Στήβεν Νάιτ, με τους Τομ Χάρντυ, Ντέηβιτ Χέυμαν, Τζόναθαν Πράις, Ούνα Τσάπλιν, Ρίτσαρντ Ντίξον, Τζέσυ Μπάκλεϋ, Φράνκα Ποτέντε.

Λονδίνο 1814. Ο Τζέημς Κεζάια Ντελάνεϋ επιστρέφει στην Αγγλία μετά από 12 χρόνια στην Αφρική. Έχοντας στην κατοχή του 14 κλεμμένα διαμάντια και άσβεστο μίσος για εκδίκηση, σκοπεύει να ξαναχτίσει τη ναυτιλιακή εταιρεία του νεκρού πατέρα του. Μόνο που στο διάβα του θα βρει αντίπαλους τόσο την ίδια την κυβέρνηση όσο και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, που αμφότεροι και για διαφορετικούς λόγους διεκδικούν την κληρονομιά του. Τόσα χρόνια είχαν αρχίσει να πιστεύουν ο υιός Ντελάνεϋ είναι νεκρός, οπότε δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να καταστήσουν τον θάνατό του πραγματικότητα. 

Εντυπωσιακή και καλογυρισμένη σειρά 8 ωριαίων επεισοδίων στην παραγωγή της οποίας συναντούμε και τον Ρίντλεϋ Σκοτ, που δίνει την ευκαιρία στον Τομ Χάρντυ να ενσαρκώσει ακόμη έναν σκοτεινό ρόλο από αυτούς που του πάνε γάντι, Επικίνδυνος, μυστηριώδης, θανάσιμος και πνιγμένος στην οργή, ο Τζέημς Κεζάια Ντελάνεϋ τριγυρίζει στους λασπωμένους και γεμάτους θάνατο και βία δρόμους του Λονδίνου, αποζητώντας τους υπεύθυνους για την καταστροφή και τον θάνατο του πατέρα του. Από τις βρωμερές όχθες του Τάμεση και τα ετοιμόρροπα πορνεία μέχρι τα χλιδάτα σαλόνια των επιχειρηματιών που τον αντιμάχονται, η κάμερα καταγράφει με μια εξίσου βρώμικη και σχεδόν άχρωμη φωτογραφία τη διαδρομή αυτού του σατανά που πολλοί πιστεύουν πως γύρισε από τη χώρα των νεκρών σαν πνεύμα εκδίκησης και τιμωρίας. Ο Χάρντυ αναμφισβήτητα κάνει όλη τη σειρά δική του, πλαισιωμένος από ένα φροντισμένο καστ που σε κάθε επεισόδιο δίνει δυνατές στιγμές. Σε άριστα επίπεδα σκηνογραφική διεύθυνση, κοστούμια μοντάζ και μουσική, που όλα μεταφέρουν στην οθόνη αυτόν τον απύθμενο ζόφο και τη διαρκή απειλή που ελοχεύει σε κάθε στενό και πίσω από την κάθε κλειστή πόρτα. Στον αντίποδα όλων αυτών των αρετών, δεν μπορώ να μην εντοπίσω την αδυναμία του σεναρίου να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες που το ίδιο γεννά στα πρώτα επεισόδια. Δεν υπάρχει μεν συγκεκριμένο και απτό πρόβλημα, έχεις όμως την αίσθηση του ανολοκλήρωτου μετά το τέλος, λες και αυτή η μεγάλη σύγκρουση και κορύφωση που σου είχαν τάξει, τελικά δεν ήταν τόσο μεγάλη. Παρ' όλα αυτά, και μολονότι η ιστορία δεν αφήνει ουσιαστικές εκκρεμότητες, έχει ήδη προγραμματιστεί ο δεύτερος κύκλος εντός του 2020 ενώ διαβάζω πως συνολικά έχουν προγραμματίσει τρεις σαιζόν. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)