X The Unknown (1956) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Το τέρας από τα βάθη της Γης

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της Hammer σε σκηνοθεσία Λέσλι Νόρμαν, με τους Ντην Γιάγκερ, Έντουαρντ Τσάπμαν, Λήο ΜακΚερν, Άντονυ Νιούλυ, Γουίλιαμ Λούκας, Πήτερ Χάμοντ.

Οι ασκήσεις με ραδιενέργεια που πραγματοποιεί ο βρετανικός στρατός κοντά σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Σκωτίας, προσελκύουν στην επιφάνεια  μια παράξενη οντότητα άγνωστης προέλευσης που προτού χαθεί ξανά στα έγκατα της Γης αφήνει πίσω της δύο στρατιώτες με θανατηφόρα εγκαύματα. Ο δρ. Άνταμ Ρόυστον, πειραματικός ατομικός επιστήμων που ερευνά τς αντιδράσεις της ακτινοβολίας, καλείται να βοηθήσει στην επιχείρηση του στρατού, με τις επακόλουθες εμφανίσεις του πλάσματος και τα θύματα που αφήνει στο διάβα του να αυξάνονται, την ίδια στιγμή που με κάθε νέα ποσότητα ραδιενέργειας που απορροφά γιγαντώνεται σε μέγεθος.

Με τον Ψυχρό Πόλεμο στο ζενίθ και τις έρευνες για την ατομική ενέργεια να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, η Hammer, βρετανική εταιρεία με τεράστια παράδοση στις ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, γυρίζει τούτην εδώ την περιπέτεια με περίσσια μάλιστα σοβαρότητα στην αφήγηση της ιστορίας που χαρακτηρίζεται από έναν υποτυπώδη ρεαλισμό στην "επιστημονική" της βάση. Σε μια εποχή που αντίστοιχα φιλμ αντιμετωπίζονταν με γέλωτα και διεκδικούσαν στην καλύτερη μια θέση σε drive-in ή ως δεύτερη ταινία (b movie) στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των αιθουσών, ο Τζίμμυ Σάνγκστερ τολμά να μιλήσει στο σενάριό του με "επιχειρήματα" για το ραδιενεργό του τέρας, τιμώντας στην κυριολεξία το είδος της επιστημονικής φαντασίας -με άλλα λόγια την αφήγηση φανταστικών γεγονότων, βασισμένων όμως σε επιστημονικά δεδομένα. Έτσι λοιπόν το τέρας δεν είναι ούτε ανθρωπόμορφο ούτε ακολουθεί τη λογική ή το ένστικτό του μα αποτελεί απλά μια αρχέγονη μορφή ενέργειας που τρέφεται με ραδιενεργά υλικά, καθιστώντας ταυτόχρονα το φιλμ σχόλιο επί της ατομικής εποχής. Εκεί που το χάνει η παραγωγή είναι στον περιορισμένο της προϋπολογισμό που προδίδεται από τα φτωχά (ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής) ειδικά εφφέ, τα οποία τουλάχιστον δεν γίνονται ποτέ γελοία επειδή ακριβώς δεν τους το επιτρέπει η ταινία η ίδια. Αρχικά, τη σκηνοθεσία επρόκειτο να αναλάβει ο Τζόζεφ Λόουζυ (κυνηγημένος στις ΗΠΑ από τον Μακαρθισμό, με το ψευδώνυμο Τζόζεφ Γουώλτον). Αποχώρησε όμως λόγω ασθενείας, παρ΄ ότι κάποιες από τις πρώτες σκηνές που γύρισε συμπεριελήφθησαν στην ταινία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)