Ο φαντασμένος (1973)

 


Κωμωδία της Finos σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Μπέτυ Αρβανίτη, Νόρα Κατσέλη, Κώστα Ρηγόπουλο, Ρίτα Μπενσουσάν, Μίτση Κωνσταντάρα.

Ένας χήρος επιχειρηματίας που προσποιείται στους πάντες ότι γνωρίζει τους πάντες και πως είναι γενικώς στα μέσα και στα έξω, αποτρελαίνεται ακόμα περισσότερο όταν νομίζει πως το πηγάδι σε ένα κτήμα του στα Σπάτα βγάζει πετρέλαιο. Έτσι, προσλαμβάνει κόσμο, ξοδεύει λεφτά και ετοιμάζει τους γάμους της κόρης του με τον γόνο μιας άλλης αριστοκρατικής οικογένειας, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη γεώτρηση στο κτήμα του. Μόνο που το πετρέλαιο στο πηγάδι του το είχαν ρίξει οι ιδιοκτήτες δύο γειτονικών κτημάτων επάνω στα νεύρα τους, επειδή ο επιστάτης του δεν τους έδινε νερό για να ποτίσουν κι αυτοί. 

Αν έχει κάποιο ιστορικό ενδιαφέρον η συγκεκριμένη ταινία είναι πως αποτελεί την τελευταία συμμετοχή του Λάμπρου Κωνσταντάρα σε ταινία της Finos, γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπ'όψιν μας ότι ο δημοφιλής ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει στην πρώτη ταινία του Φίνου, το "Τραγούδι του χωρισμού" του 1940, προτού ακόμα συσταθεί η Finos Film. Πέραν αυτού, ταινία-ευκολάκι είναι, με ένα σενάριο (Ανδρέας Βλασσόπουλος) που μοιάζει με θεατρικό και δράση που εκτυλίσσεται καθ'ολοκληρίαν μέσα στους τέσσερις τοίχους του γραφείου του επιχειρηματία. Άνευρη στο σύνολό της, και με ιστορία που κατ'ουσίαν δεν βγάζει νόημα (ας πούμε, δεν έχουμε ιδέα για την επιχειρηματική δραστηριότητα του πρωταγωνιστή, αλλά ούτε και τον λόγο που προσποιείται όλες αυτές τις δήθεν γνωριμίες), η ταινία σώζεται πρωτίστως από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα αλλά και την Μπέτυ Αρβανίτη που διακρίνεται με το ένστικτο της κωμίκας που διαθέτει.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)